Rheinterrassenweg: wandelen langs de wijngaarden in Rheinhessen

RheinTerrassenWeg

De RheinTerrassenWeg voert van Mainz naar Worms

MAINZ – Op 27 april 2014 gaat een nieuw wandelpad in het Duitse Rheinhessen open. De Rheinterrassenweg voert langs de wijngaarden in de Rijnvallei van Mainz naar Worms.

Het gebied Mainz-Rheinhessen is benoemd tot Great Wine Capital of the World, maar lijkt nu ook een ideale vakantiebestemming voor wandelaars. Hoofdthema van de nieuwe wandelroute door het grootste wijngebied van Duitsland is wijn. Tijdens de wandeling kun je genieten van uitgestrekte wijngaarden, idyllische wijndorpjes, historische steden en prachtige vergezichten. Onderweg kom je bijvoorbeeld langs de Roter Hang, beroemd vanwege de rode leisteen, waar de kwaliteitsriesling van Nierstein wordt verbouwd.

St. Stephans Kirche Mainz

Het glas-in-lood van Chagall in de St. Stephanskirche Mainz

Witte en rode wijnen

De nieuwe generatie wijnboeren in Rheinhessen hebben de wijn een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Ze bewerken het land biologisch en oogsten de druiven steeds vaker handmatig. Vroeger was 90% van de wijn uit Rheinhessen zoet, nu nog maar 20%. Ook dat zegt veel over de keuzes die de moderne wijnboeren hebben gemaakt.

In het gebied groeien witte druivenrassen zoals Riesling, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Kerner, Scheurebe, Siegerrebe, Huxelrebe, Bacchus en Müller-Thurgau. Toch is ook rood aanwezig: Spätburgunder, Sankt Laurent, Dornfelder, Portugieser, Cabernet Dorsa en Merlot.

Historisch Mainz

De wandelroute start in Mainz. Dat is de geboorteplaats van Johannes Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst en voltooier van de Gutenbergbijbel. In het Gutenberg Museum vind je de originele bijbels uit die tijd. In de St. Stephanskirche kun je de beroemde ramen van Chagall gaan bekijken. In hartje Mainz met zijn pittoreske straatjes en gezellige wijnschenkerijen kun je ook de duizend jaar oude kathedraal van St. Martin bezoeken.

Wandelen langs wijngaarden

De Rheinterrassenweg telt 60 kilometer

7 extra wandelingen aan de Rheinterrassenweg

De Rheinterrassenweg voert langs de wijngaarden in de Rijnvallei van Mainz naar Worms en is 60 km lang. De route is ingedeeld in etappes van circa tien km. Aan de route liggen maar liefst 7 extra wandelingen naar een bijzondere bezienswaardigheid, zoals Schloss Schwabsburg, Königstuhl, Vulkanschlot en Glockenberghütte.

Overnachten bij de wijnboer

Je kunt op de route zelf overnachten, of bij een van de vele wijnboeren. Mainz-Rheinhessen.nl.

Like dit artikel
Tweet dit artikel