Risico op legionellabesmetting bij honderden vakantieverblijven

douchekop-water-legionellaAMSTERDAM – In heel Europa hebben zeker 753 hotels, campings en appartementen tussen 1990 en 2011 last gehad van legionella.

Sommigen hiervan zouden jaarlijks hebben gekampt met de bacterie, die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken.


Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, die dat zaterdag 6 juli publiceerde. De adressen van de vakantieverblijven staan in een niet openbare databank van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC, onderdeel van de Europese Commissie. In totaal staan ruim 12.000 adressen op de lijst die allen ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Hiervan zijn zeker 753 verblijven waarvan meerdere gasten, gedurende meerdere jaren de veteranenziekte opliepen, zo heeft NRC Handelsblad ontdekt.

Openheid

De krant benaderde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat betrokken is bij de Europese registratie van reisgerelateerde legionella. Zij benadrukken meer openheid te willen en in de nabije toekomst bij haar partners te pleiten voor een “goed toegankelijke website waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.”

Een legionellabacterie verspreidt zich in douche en bubbelbad, nadat het water eerst lange tijd heeft stilgestaan. Douches met een drukknop, zoals die op campings veel te vinden zijn, zijn extra gevoelig voor de bacterie. Het inademen van besmette waterdruppeltjes kan de veteranenziekte veroorzaken. Risicogroepen zijn onder meer ouderen, rokers, alcoholisten en mensen met een verminderde weerstand.

Italië

Bij de accommodaties waar legionella periodiek voorkomt, is Italië koploper met 247 locaties. De toeristenindustrie in vooral Zuid-Europa verzet zich daarom hevig tegen de openbaring. Toeristen worden niet goed geïnformeerd en daarom wil het RIVM net als in Nederland een certificeringssysteem. Er moet een keurmerk komen en een jaarlijkse controle.

Like dit artikel
Tweet dit artikel