Roamingkosten in EU landen eindelijk verleden tijd

EU gratis roaming kosten

Roamingkosten in EU landen eindelijk verleden tijd

ZOETERMEER – Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het zover. De EU is al enkele jaren bezig om de extra kosten die wij betalen als we in het buitenland onze mobiele telefoon gebruiken, aan banden te leggen.

Deze extra kosten zijn de zogenaamde roamingkosten. Ze komen voort uit de kosten die de providers elkaar berekenen, als hun abonnees op elkaars netwerken meeliften, zoals dat in het buitenland uiteraard gebeurt.
Met ingang van vandaag is dat in de EU landen voor het grootste deel verleden tijd. Wij kunnen in alle EU-landen* gewoon binnen onze bundel bellen en gebeld worden, sms-en en internetten zonder dat daar extra kosten voor worden berekend. Als we het tegoed van onze bundel overschrijden, komen er uiteraard wél extra kosten. Maar ook aan die extra kosten heeft de EU gelukkig een regeling voor getroffen, want de providers mogen niet meer kosten in rekening brengen dan de door de maximumtarieven, de EU in voorjaar 2016 heeft vastgesteld.

Aandachtspunten

Er zijn nog wel wat aandachtspunten:

  • De providers die ‘onbeperkte data’ aanbieden (T-Mobile en Tele2), hanteren in het buitenland doorgaans wél beperkingen met betrekking tot het dataverkeer.
  • Wie een goedkoop abonnement heeft (waarbij de maandelijkse kosten per GB minder dan € 7,70 ex BTW zijn), kan door zijn provider ook beperkingen opgelegd krijgen.
  • Het ‘gratis roamen’ in andere EU-landen mag niet onbeperkt, maar maximaal 40 dagen per kalenderjaar.
  • Er zijn nogal wat misverstanden over de EU-landen. Zwitserland is geen EU-lid, hier worden dus nog gewoon roamingkosten berekend. Dat geldt ook voor Turkije, dat nog geen EU-lidstaat is.
  • De maximum tarieven gelden ook voor een paar Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie, namelijk Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.
  • In deze 3 landen kunnen we binnenkort ook gratis roamen. Het is helaas nog niet bekend wanneer de nieuwe regels ook voor deze landen gaan gelden.

Voor een uitgebreide uitleg over het gratis roamen en de maximum tarieven in het buitenland, verwijzen wij graag naar de informatie hierover op consuwijzer.nl.

Like dit artikel
Tweet dit artikel