Op safari in de Achterhoek

kampeerzaken.nlEen bijzondere avonturentocht in de Achterhoek. Je stapt in de auto en je hoort de stem. De stem van de verteller die je gids zal zijn. Die vertelt je waar je naartoe gaat en hoe je moet rijden. Tijdens de tocht hoor je verhalen. Verhalen van vroeger, over oude gebruiken, folklore, landheren en boeren. Onderweg krijg je spannende opdrachten en boodschappen uit het verleden. De omgeving wisselt zo vaak, dat je niet meer weet waar je nu bent. Of je in de buurt bent van een grote plaats of juist tussen kleine dorpen, je bent totaal je coördinatie kwijt.
 
Dagtocht met GPS
Dan weer ben je in Duitsland, dan weer in Nederland. Je bent helemaal overgeleverd aan de stem van de verteller. Want hij weet waar je bent, hoe hard je moet rijden en waar je naartoe gaat. Op sagensafari in de Achterhoek is een dagtocht met gps-navigatie die per auto of motor wordt afgelegd. Je kunt de benodigde gps-apparatuur huren op een vijftal plekken rondom Winterswijk. De sagensafari is een initiatief van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme.

Avonturen
De sagensafari is een auto- of motortocht die direct start op het punt waar je het gps-apparaat hebt gehuurd. Je wordt automatisch geleid naar de plek waar de verhalen beginnen: het dorpje Meddo, vlak ten noorden van Winterswijk. Vanaf daar vertelt de stem je de sagen en maak je een ongekend avontuur mee. Het enige wat je moet doen is goed luisteren naar de routeaanwijzingen en dan is het genieten. De route voert je door het boerenland, over kleine weggetjes, langs boerderijen, langs plekken waar kastelen en kloosters hebben gestaan en waar de geschiedenis nog tastbaar aanwezig is. Je stapt op verschillende plekken uit en doet kleine opdrachten die passen in het verhaal van de safari.

Achterhoekse stem
De sagensafari wordt verteld door de Achterhoekse verteller Gery Groot Zwaaftink. Hij is troubadour en weet als geen ander te vertellen over de geschiedenis van de streek. Hij kent de verhalen en brengt je als rijder van de tocht in de juiste sfeer. Maar hij vertelt je niet alleen de sagen, hij zingt ook liedjes van vroeger. Vanzelfsprekend in het pakkende Achterhoekse dialect!

GPS-navigatie
Voor het rijden van de sagensafari gebruik je een Garmin gps-navigatie-apparaat. Dit apparaat bevat de voorgeïnstalleerde sagensafari-route. De bediening is eenvoudig, vooraf krijg je bovendien de nodige instructies. Verdwalen? Vrijwel onmogelijk, want de Garmin werkt met satellietnavigatie. Ook bij wegopbrekingen of –afsluitingen voert de Garmin de safaririjder terug naar de route. De tocht eerder afbreken? Geen probleem. Middels de navigatie is het oorspronkelijke startpunt gemakkelijk terug te vinden.

Verhuurpunten
Vanaf 9 mei wordt de sagensafari op een vijftal plekken rondom Winterswijk verhuurd. Het rijden van de sagensafari kost € 19,95. Dit bedrag betaal je aan de receptie van het verhuuradres. Bovendien wordt een borgsom in rekening gebracht en dient legitimatie te worden overlegd. Vanzelfsprekend dient het apparaat na het rijden van de tocht in originele staat te worden ingeleverd bij het bedrijf waar het is gehuurd. Na inlevering van het apparaat krijg je bovendien een dik sagenboek als herinnering mee naar huis. Hou wel rekening met de duur van de tocht. Advies is ’s morgens te beginnen, want je bent zeker vier uur onderweg. Wat zeker is, is dat je die dag een ervaring opdoet die je niet licht zult vergeten. En, reserveren wordt aanbevolen, want het aantal navigatie­apparaten is beperkt.

Ondersteuning
De sagensafari Achterhoek is een initiatief van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de provincie Gelderland op grond van de subsidieregeling ICT, de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk alsmede van de Stichting Toerisme Winterswijk.

Like dit artikel
Tweet dit artikel