Sarek Gear zet nieuwe standaard met ultra lichtgewicht ‘Mid’-tentenserie

Sarek Gear Mid tent dyneema

Sarek Gear zet nieuwe standaard met ultra lichtgewicht ‘Mid’-tentenserie

Dat er met het lichte en extreem sterke Dyneema hele lichte tentjes gemaakt kunnen worden, dat wisten we al. Het Zweedse bedrijfje Sarek Gear zet nu een nieuwe standaard met tenten die minder dan 500 gram wegen.

De Mid Standard, Mid Sidewinder en Mid Dual Entry zijn eenstoks tentjes. Daardoor wegen ze niet alleen minder dan boogtenten, ze zijn ook minder gevoelig voor sneeuwlasten. Ze zijn ondanks hun gerichte gewicht ook geschikt voor gebruik in alle seizoenen.

Dyneema

Dyneema is dan ook een heel bijzonder materiaal. Het is qua treksterkte de sterkste kunststof vezel, nog sterker dan carbon. De treksterkte van deze vezel is zelfs 15x zo hoog als die van staal. Het is ook een kostbaar materiaal, zodat het alleen in ‘high-end’ producten wordt toegepast. Verder wordt Dyneema vervaardigd met de kleinst mogelijke ’carbon footprint’ waardoor er bijna geen compromissen nodig zijn tussen hoogwaardige prestaties en duurzaamheid.

Noktentjes zijn weer terug

Vroeger hadden Nederlandse tentenateliers zoals Mentora, Tatteljee, Slee, Carl Denig en Erdman Schmidt hadden een voortreffelijk goede reputatie op het gebied van lichtgewicht noktenten. De komst van de boogtenten, onder aanvoering van The North Face en de vele goedkopere merken, deed die markt nagenoeg volledig doodbloeden.

Nu zijn de noktentjes dus terug, maar helaas worden ze niet meer in Nederland gemaakt. De doelgroep is hier gewoon te klein geworden om hier met het ontzettend dure Dyneema te gaan experimenten en een succesvolle tentenlijn op te kunnen bouwen. Daarom komen dit soort tentjes tegenwoordig vooral uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Daar is het ‘ultra lichtgewicht hiken’ een ware rage geworden.

Ultra lichtgewicht materialen

Dankzij die rage worden er van Dyneema niet alleen tentjes en tarpjes maar ook regencapes en rugzakken gemaakt. Door dit soort ontwikkelingen is de uitrusting van de rugzakkampeerder echt kilo’s lichter geworden dan pakweg tien jaar geleden. Twintig jaar geleden was twee kilo al heel erg licht voor een tweepersoons tentje. Tien jaar geleden gingen we naar één à anderhalve kilo toe. Tegenwoordig zijn er dus al tentjes die minder dan 500 gram wegen. De Sarek Mid weegt zelfs maar 350 gram. Hierbij dien je dan wel je trekkingstokken als tentstok te gebruiken, en het gaat hier ook om een enkeldaks tentje.

Er kan een binnententje in, maar dat levert Sarek Gear (nog) niet. Daarvoor kun je bijna ieder losse binnentent gebruiken. Sarek adviseert de op de video afgebeelde ‘Serenity Nettent’ van Six Moons designs. Daarvoor moet je dan wel 312 gram extra meenemen, maar dan is je tentje wel volledig mugdicht. Dat is een eenpersoons binnentent, maar je kunt er ook een (iets zwaardere) tweepersoons binnentent in hangen. Sarek heeft overigens een eigen binnentent in ontwikkeling, dat wordt de ‘Inner’.

Sarek Mid-serie

De Sarek-serie bestaat uit drie modellen: de Mid Standard, Mid Sidewinder en Mid Dual Entry. Het zijn alle drie eenstoks tentjes, met een gewicht tussen de 350 en 400 gram. De Mid Standard is een eenvoudig model, met een rits aan de voorzijde. Bij de Mid Sidewinder kun je de voorhal ombouwen tot luifel, wat uiteraard wel zo praktisch is bij langdurig slecht weer. De Dual Entry heeft, zoals de naam al zegt, een opening aan twee zijden. Goedkoop zijn ze absoluut niet, ze kosten ongeveer 700 euro. Het Dyneema materiaal is kostbaar en ook lastig te verwerken.

Like dit artikel
Tweet dit artikel