Schoolvakanties beginnen; verkeersdrukte op Belgische, Duitse en Franse snelwegen

autobahn stau

Vakantiedrukte op de Europese snelwegen

ZOETERMEER – In Nederland komt rond dit weekend de eerste uittocht van vakantiegangers op gang, de schoolvakanties van “Midden Nederland” beginnen dit weekend. Dat zal op de Nederlandse wegen richting België en Duitsland voor de nodige drukte zorgen.

Maar niet alleen in Nederland beginnen de schoolvakanties, ook in het Duitse Nordrhein-Westfalen en delen van Frankrijk beginnen de schoolvakanties terwijl er dit weekend ook veel Belgen op vakantie gaan.

Duitsland

Nordrhein-Westfalen is het drukbevolkte gebied net over de grens achter Overijssel, Gelderland en Limburg en omvat dus ook het Ruhrgebied. Vakantiegangers die via of langs het Ruhrgebied reizen en de populaire routes richting het zuiden volgen, dienen rekening te houden met een flinke verkeersdrukte.

Wie richting Scandinavië rijdt, dient ook rekening te houden met intensief verkeer rond Hamburg. Vooral het traject van Hamburg tot Flensburg staat bekend om opstoppingen door het vele vakantieverkeer richting de Oostzee.

Alternatieve route

Dat geldt met name voor de wegen rond Dortmund, Essen, Düsseldorf en Keulen, en de snelwegen aan weerszijden van de Rijn. Als alternatief kunnen Nederlandse vakantiegangers ook een iets oostelijker route volgen, door de Sauerland, of nog beter iets oostelijker via Osnabrück, Fulda en Kassel. Ook de A3, dat is de snelweg van Frankfurt die via Würzburg en Neurenberg naar München leidt, zal op zaterdag erg druk zijn. Vanaf Würzburg kan er eventueel via de A7 naar het zuiden worden afgeweken richting Ulm, waarna je via de A8 langs Augsburg weer richting München kunt rijden. Op die A7 wordt er tussen Feuchtwangen en Ellwangen wel aan de weg gewerkt, deze wegwerkzaamheden beslaan tientallen kilometers en zullen ook voor het nodige oponthoud kunnen zorgen. Voorbij München zijn er richting Oostenrijk nog maar weinig alternatieven en zal het rond Rosenheim dus erg druk op de weg zijn.

Tolvignetten Oostenrijk en Zwitserland

In deze landen heb je een tolvignet nodig om op de snelwegen te mogen rijden. Deze zijn verkrijgbaar in de tankstations richting de genoemde landen. Houd bij die tankstations rekening met de nodige drukte dus wacht niet tot het allerlaatste tankstation voor de grens.

Rijverbod voor vrachtwagens

Om het wat makkelijker te maken, heeft de Duitse overheid tijdens de vakantieperiode een rijverbod voor vrachtwagenszwaarder dan 7.5 ton  ingesteld. Zij mogen in het weekend niet de weg op, uitzonderingen daargelaten. Dat heeft echter weer andere consequenties: de parkeerplaatsen langs de Autobahn zijn daardoor overvol in de weekends. Vooral vakantiegangers die met de caravan op vakantie gaan, zullen daar last van ondervinden en soms meerdere parkeerplaatsen langs moeten rijden om een plekje te bemachtigen. Campers boven de 7.5 ton vallen niet onder dit rijverbod, tenzij ze als vrachtwagen zijn geregistreerd.

België en Frankrijk

Ook in België en Frankrijk wordt het druk op de weg. In België zijn de schoolvakanties vorige week al begonnen maar zullen er ook dit weekend weer veel mensen op vakantie gaan. Ook in Frankrijk beginnen in een aantal arrondissementen de schoolvakanties. De bekende route rinchting het zuiden, zoals de de ring van Antwerpen, de snelweg van Antwerpen richting Brussel en de andere bekende routes richting het zuiden zijn dit weekend erg druk.

Like dit artikel
Tweet dit artikel