Senioren drie keer per jaar op vakantie

CBS vakantiebestemming senioren

Waar gaan 55-plussers naartoe op vakantie?

DEN HAAG – Nederlandse senioren gaan gemiddeld 3,2 keer per jaar op vakantie. Voor jongeren ligt dit lager. Zij genieten gemiddeld 2,8 maal per jaar van een vakantie. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over 2012.

Driekwart van de senioren, Nederlanders boven 55 jaar, gaat op vakantie. Dat aandeel ligt iets lager dan onder jongeren: van de Nederlanders jonger dan 55 jaar reist 83 procent. Echter: de 55-plusreizigers trokken er met 3,2 vakanties per jaar gemiddeld vaker op uit dan de reizigers jonger dan 55 jaar  (2,8 vakanties). Ouderen gingen bovendien vaker uitsluitend op lange vakanties. Bij 55-minners is het aandeel dat zowel korte als lange vakanties hield juist hoger.

Hoe groot is de markt van 55-plussers?

Door de na-oorlogse geboortegolf is het aantal 55-plussers gestegen van 2,8 miljoen in 2002 naar 3,5 miljoen in 2012. Samen waren zij goed voor 11,2 miljoen vakanties.

Vakantie in Nederland

Ouderen brachten ruim 51 procent van hun vakanties in Nederland door. Ruim 42 procent werd binnen, en slechts 6 procent buiten Europa gehouden. Duitsland was met bijna 12 procent van alle vakanties de favoriete buitenlandse bestemming van ouderen. Ook Frankrijk en Spanje zijn met 6 procent vrij populair. Jongeren blijven met 48 procent wat minder in eigen land en gaan met 8 procent wat meer naar landen buiten Europa.

Ouderen met lager inkomen blijven vaker thuis

Ongeveer één op de drie ouderen met een laag inkomen is in 2012 niet op vakantie geweest. Bij de midden- en hogere inkomens was dat respectievelijk 14 en 22 procent. Oudere vakantiegangers met een lager inkomen blijven met 56 procent wat vaker in eigen land dan de midden- en hogere inkomens met respectievelijk 51 en 46 procent.

Bron: CBS Vakantiebestemmingen

Like dit artikel
Tweet dit artikel