Situatie in luchtvaart lijkt te resulteren in camperhype op Marktplaats

Situatie in luchtvaart lijkt te resulteren in camperhype op Marktplaats

Situatie in luchtvaart lijkt te resulteren in camperhype op Marktplaats

Dankzij de coronapandemie hebben veel mensen kennisgemaakt met een vakantie met een camper of caravan in eigen land. Dat hebben veel mensen gewaardeerd waardoor kamperen weer een stukje populairder is geworden.

Dit jaar wilden veel mensen toch weer graag met het vliegtuig op vakantie. De wachttijden op de luchthavens en de hoeveelheid annulering gooide echter roet in het eten. Het resultaat is dat veel mensen toch weer gaan kamperen.

Zoekgedrag

Marktplaats beweert dat er door de problemen in de luchtvaart zelfs een ware camperhype is ontstaan. Op basis van een analyse van het zoekgedrag van haar gebruikers bleek dat er op Marktplaats ruim 14 miljoen keer naar een mobiele vakantieonderkomen werd gezocht; 8,6 miljoen keer naar een camper en bijna 5,5 miljoen keer naar een caravan. Dit is gemeten over het eerste half jaar en komt overeen met een stijging van 56% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen lag het totaal aantal zoekopdrachten naar een camper of caravan op Marktplaats rond de 9 miljoen.

Ook was er op Marktplaats meer interesse voor dakkoffers. Er werd in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 1,2 miljoen keer naar dakkoffers gezocht, versus 545.000 zoekopdrachten in dezelfde periode vorig jaar. Uiteraard steeg ook het aantal zoekopdrachten naar een tent (881.000 versus 742.000). Nederlanders zochten ook ruim 1,1 miljoen keer naar een vouwwagen.

Ontwikkelingen in de luchtvaartsector, of speelt er meer?

Het valt volgens Marktplaats op dat de stijging van interesse naar campers en caravans samenvalt met de onrust en chaos in de luchtvaartsector, én met de toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland.

Wat ze bij Marktplaats mogelijk over het hoofd hebben gezien, is het feit dat de levertijden van nieuwe recreatievoertuigen steeds langer zijn geworden. Mensen zoeken daarom naar een alternatief dat snel beschikbaar is, en dat is een tweedehands voertuig. Dat zie je zonder enige twijfel terug in het zoekgedrag op Marktplaats. Voorts spelen ook de ontwikkelingen in de Oekraïne en de dreiging van een economische recessie een rol in de hoeveelheid mensen die met het vliegtuig op vakantie willen gaan.

Wat in ieder geval voor de zoveelste keer bevestigd wordt, is dat kamperen populairder is dan ooit, en dat die ontwikkeling nog wel even door kan gaan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel