Skotti: opvouwbare grill voor gas, hout en houtskool

Skotti opvouwbare grill bbq

Skotti: opvouwbare grill voor gas, hout en houtskool

Skotti is een multifunctionele, minimalistische grill die je kunt gebruiken met hout, houtskool en gas. Het is een verbluffend eenvoudig concept, dat ook niet voor niets een IF Design Award heeft gewonnen.

De Skotti is de eerste volledig demontabele gasbarbecue ter wereld. Hij is met bijna drie kilo niet bepaald licht maar neemt in opgevouwen toestand wel ontzettend weinig ruimte in.

Binnen een minuut gebruiksklaar

In gedemonteerde toestand kun je Skotti in de meegeleverde, platte hoes vervoeren, die in iedere kofferbak past. Zo hebben ook kampeerders die in de auto met de ruimte moeten woekeren, de beschikking over een multifunctionele, goed werkende barbecue die ze in een handomdraai kunnen gebruiken. Het monteren en demonteren van de Skotti kost nog geen minuut. Wie de Skotti op gas wil gebruiken – hij werkt met standaard gascartouches – kan dan meteen aan de slag. Met hout en houtskool duurt het uiteraard wat langer voordat de grill op temperatuur is.

Idee

De bedenker van de Skotti is Christian Battel. Hij kwam op het idee voor Skotti toen hij op een middag aan een meertje zat met zijn familie: “Je zit aan de oever, hebt honger en denkt bij jezelf: Nu moet je iets lekkers kunnen grillen. Een grill die je gewoon bij je hebt. Dat is het. Eentje die niet te veel weegt en die je makkelijk kunt neerzetten en inpakken. Het liefst zonder dat je vuil en gloeiende kolen achterlaat. Een simpele grill waarmee de altijd hongerige kinderen de worstjes snel kunnen grillen en geen problemen met vuur en rook veroorzaken. Bestaat die nog niet? Dan bouw ik hem zelf.” En Christian Battel ging dus aan de slag. Het resultaat was Skotti, genoemd naar Christian Battel’s eerste hond.  Het bedrijf achter Christian en Skotti heette Vennskap.  “Dat is Noors en betekent ‘vriendschap’,” legt Christian uit.

Slechts acht onderdelen

Skotti opvouwbare grill bbqDe acht onderdelen van Skotti zijn gemaakt van roestvaststaal, gemakkelijk te reinigen en vaatwasmachinebestendig. De transporthoes is gemaakt van stevig vrachtwagenzeil. Ook deze is afwasbaar en voorkomt na gebruik dankzij de klittenbandsluiting ook het morsen van vet.  Skotti kan worden gebruikt met de standaard gascartouches van het type EN 417. Als je geen gascartouche bij de hand hebt of wilt gebruiken, kun je Skotti ook gebruiken met hout of houtskool. Dan laat je bij het monteren de branderleiding en stralingsplaat achterwege.

Niet goedkoop

Skotti is met een prijs van 159 euro niet bepaald goedkoop maar is dankzij de robuuste constructie en duurzame materialen wel goed voor vele jaren plezierig barbecueën. Wie een heel bijzondere Skotti wil, kan hem tegen een meerprijs van 20 euro ook met een persoonlijke lasergravure bestellen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel