Slimme oplossingen in de Knaus Tourer Van

Knaus Tourer Van half-integraal camper

Slimme oplossingen in de Knaus Tourer Van

We noemden hem al eerder omdat hij genomineerd is voor de verkiezing voor de Camper van het Jaar, de Knaus Tourer Van 500 MQ. Deze uiterst compacte half-integraal camper op basis van de Volkswagen T6.1 herbergt verschillende slimme oplossingen.

Meestal beginnen half-integraal campers bij een lengte van zo’n zes meter. Knaus introduceert met de Tourer Van een kleiner model van slechts 5,88 meter lang. Toch biedt deze camper alles wat je in een half-integraal camper zou mogen verwachten: een bed van acceptabele afmetingen, een WC/wasruimte met douchegelegenheid, een keukenblokje en een zithoek.

Knaus Tourer Van 500MQ met variabele badkamer

De Knaus Tourer Van is in twee indelingen verkrijgbaar, waarin vooral de compacte 500 MQ-indeling opvalt vanwege de slimme constructie van de badkamer. Knaus heeft voor de Tourer Van 500 MQ namelijk een variabele badkamer ontwikkeld. Overdag is hij uitgeklapt. Dan kun je gewoon het toilet, de wastafel en de douchecabine gebruiken. Dat gaat echter ten koste van een deel van het dwarsbed.

Van douchen naar slapen

Als je gaat slapen, kun je daarom het ‘douchegedeelte’ van de badkamer naar beneden klappen. Daarbij ontstaat een andere tussenwand en komt het ontbrekende deel van de bedbodem tevoorschijn. Daarna is het een kwestie van de matras voor dat deel even goed leggen waarna je over een volledig tweepersoons bed beschikt. Bovendien kun je in de wasruimte nog gewoon het toilet gebruiken en je tanden poetsen. Een slimme vondst, waarmee Knaus een heleboel ruimte bespaart. En dat is uiteraard hard nodig in een camper van dit beperkte formaat. De garage onder het dwarsbed zal dan ook zeker worden gewaardeerd.

Optioneel extra bed

Ook bijzonder in deze camper: ondanks het compacte formaat is er voorin, boven de zitgroep, de mogelijkheid voor een (optioneel) schuif/hefbed. Zo zijn er zelfs vier slaapplaatsen mogelijk. Dit bed schuif je buiten gebruik naar voren en kun je ook schuin omhoog klappen zodat het tegen de schuine kap van de cabine aanligt. Dat verbetert volgens Knaus de ruimtelijke indruk.

Knaus Tourer Van 500 LT met face-to-face zitgroep

Knaus Tourer Van 500 MQ en LT half-integraal camperDe tweede indeling van de Knaus Tourer Van is de 500 LT. Deze indeling is geheel anders en heeft geen variabele badkamer. Ook heeft deze geen dwarsbed achterin en voorin is er ook geen zithoek.

In de Knaus Van Tourer 500 LT heeft men namelijk gekozen voor een voorin geplaatst ‘face-to-face’ zitgroep. De sanitaire ruimte bevindt zich links achterin, met daarachter nog een kleerkast.

Ook de keuken, die bij de 500 MQ net achter de ingangsdeur voorin de zijwand is geplaatst, is naar achteren verplaatst. Dat geldt overigens ook voor de ingangsdeur, die nu helemaal achterin de rechterzijde is geplaatst. Bij deze indeling is het hef/schuifbed boven de zitgroep als hoofdslaapplaats bedoeld. Je kunt de zitgroep desgewenst wel ombouwen tot extra tweepersoons slaapplaats.

Van deze indeling heeft Knaus helaas nog geen foto’s van het interieur beschikbaar gesteld.

Like dit artikel
Tweet dit artikel