Alko ATC en BPW IDC anti-slinger-systemen getest

kampeerzaken.nlOnze collega’s van het Duitse blad Caravaning hebben de Alko ATC en de nieuwe BPW iDC anti-slinger-systemen getest. Beide zijn elektronische systemen waarmee het slingeren van een caravan kan worden onderdrukt. Eigenlijk is het principe heel eenvoudig, en daardoor ook zo goed. Het systeem meet continu de zijwaartse bewegingen van de caravan. Zodra er een slingerende beweging wordt gedetecteerd zet het systeem onmiddellijk de remmen van de caravan in werking. Daardoor trekt de caravan zich weer automatisch recht achter de auto voordat de bestuurder maar in kan grijpen, wat met zo’n systeem ook niet eens hoeft en moet.
 
kampeerzaken.nlHet Alko systeem is sinds een klein jaar op de markt, het iDC systeem van BPW is nog nieuwer. Uit de test van Caravaning blijkt dat beide systemen prima werken, zowel het het slingeren van een instabiele caravan wordt goed onderdrukt en ook bij uitwijkmanoeuvres trekt zo’n systeem de caravan weer vlot recht. Qua werking verschillen beide systemen onderling niet veel. De volledige test staat in de laatste editie van Caravaning, dat blad zal niet overal te koop zijn, maar het filmpje van de test op de website www.caravaning.de is al overtuigend genoeg.
De genoemde systemen zijn voor minder dan 1000 euro onder de meeste caravans te plaatsen, met zo’n investering valt een hoop ellende te voorkomen.
Zie www.caravaning.de/d/218307
PS: In het filmpje is ook goed te zien hoe zwaar de banden van de caravan het te verduren hebben, hoe staat het met de banden van uw caravan?

Like dit artikel
Tweet dit artikel