Slovenië gaat ook over op vignet voor tolheffing

kampeerzaken.nlSlovenië gaat de tolgelden voor de snelwegen met ingang van 1 juli 2008 heffen middels een vignet. Het huidige systeem, waarbij per traject wordt betaald, komt daarmee te vervallen. Bestuurders van voertuigen tot 3500 kg dienen vignetten voor een half of voor een heel jaar aan te schaffen a € 35 respectievelijk € 55. Voor motorrijders geldt een tarief van € 17,50 en € 27,50. Vakantiegangers komen door de invoering van dit nieuwe tariefsysteem voor een fikse kostenverhoging te staan.
 
Als men alleen op doorreis is, of slechts kortere tijd in Slovenië verblijft, bedraagt de verhoging ten opzichte van het oude systeem ongeveer 350%!
Het nieuwe systeem ondervindt dan ook hevige kritiek vanuit het buitenland, men is vooral verontwaardigd over het feit dat er, net als in omringende landen, geen vignet voor een kortere tijd te koop is. De Sloveense kas wordt zo door vakantiegangers relatief vele malen meer gespekt dan door veelrijders.
Voor vrachtwagens en andere voertuigen zwaarder dan 3500 kg geldt het huidige systeem nog, doch slechts als overgangsregeling. Voor 2010 heeft Slovenië de invoering van een tolsysteem zoals in Duitsland voorzien.

Like dit artikel
Tweet dit artikel