Geen slurptax en roettax voor campers in 2008

kampeerzaken.nlDe roettax en slurptax voor campers/kampeerauto’s, zoals opgenomen in de belastingplannen van het kabinet, dreigden deze vanaf februari 2008 € 15.000,- tot € 20.000,- duurder te maken. Met alle gevolgen van dien voor verkoop en voorraad van de camper-retail. Nadat BOVAG in Den Haag aan de bel had getrokken, komt staatssecretaris Jan Kees de Jager nu met een (voorlopige) oplossing.
 Het Belastingplan 2008 leek slecht uit te pakken voor de kampeerautokoper en –verkoper in Nederland. Roet- en slurptax, nieuwe heffingen op respectievelijk CO2- en fijnstofuitstoot, zouden leiden tot een zeer stevige prijsstijging voor nieuwe campers. BOVAG heeft de staatssecretaris gewezen op de onredelijkheid van deze maatregel en op de desastreuze gevolgen voor de branche. Ten eerste betreft het recreatievoertuigen die in Nederland heel weinig kilometers maken. Ten tweede zijn campers vaak gebaseerd op een bedrijfswagenchassis en bedrijfswagens vallen buiten de roet- en slurptax regels. Ten derde zou invoeren van deze belastingmaatregelen de kampeerbranche onevenredig hard treffen. Campers worden vaak lang van tevoren besteld en verkocht. Het levert dan grote problemen op voor zowel verkoper als koper indien er van de een op de andere dag zo’n exorbitante prijsverhoging uit de koker rolt. Om maar te zwijgen over de gevolgen voor de voorraad bij de camperbedrijven.
De branche verkeerde de afgelopen weken in grote onzekerheid. Immers, wanneer de prijs onzeker is, is verkoop onmogelijk. En dat nota bene aan de vooravond van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, waar traditioneel veel campers worden verkocht.
Gelukkig is de staatssecretaris gevoelig gebleken voor de bezwaren van BOVAG. In een brief meldt hij uitstel voor het jaar 2008. Concreet betekent dit dat kampeerauto’s in 2008 niet zullen worden belast met de CO2-toeslag (slurptax) en extra BPM op basis van fijnstof-uitstoot (roettax). Dankzij dit uitstel weten kopers en verkopers waar ze in 2008 aan toe zijn.
De Jager meldt verder in zijn brief dat hij er van uit gaat dat de branche zich actief zal inzetten om kampeerauto’s met hoge fijnstofemissies uit te faseren. Anders gezegd: er moet hard gewerkt worden om campers te voorzien van een roetfilter. BOVAG, KCI en NKC zullen er het komende jaar alles aan doen om aan die verwachting te voldoen.
Uiteraard geldt voor alle belastingplannen voor 2008 en dus ook deze aanpassing, dat ze in het najaar 2007 nog getoetst worden door het parlement.
(Persbericht Bovag)

Like dit artikel
Tweet dit artikel