Lagere maximum snelheid op Franse autowegen

kampeerzaken.nlIn Frankrijk, het land waar we gewend zijn om op de Autoroute ook met de caravan nog 110 of 130 km/uur te mogen rijden (al raden wij dat niet aan..), gelden met ingang van dit jaar lagere maximum snelheden voor voertuigen en combinaties waarvan het maximale gewicht meer dan 3500 kg bedraagt.

 

Het is ons daarbij niet helemaal duidelijk of men het maximale toegestane treingewicht, zoals dat in de gegevens van de auto staat vermeld, bedoelt, of de optelsom van het maximum gewicht van de auto en het maximale gewicht van de aanhanger.

 

Update 01-04-2009: het gaat om de optelsom van zowel het maximale gewicht van auto én caravan, beperkt door het maximale treingewicht van de auto.


 

De nieuwe maximum snelheden zijn:

  • 90 km/ uur op de autosnelwegen
  • 80 km/uur op als voorrangswegen (met voorrangsborden) aangeduide wegen
  • 90 km/uur op als voorrangswegen (met voorrangsborden) aangeduide wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken
  • 80 km/uur op andere wegen (mits het max. gewicht de 12 ton niet overschrijdt)
  • 50 km/uur in de stedelijke gebieden. Op de Parijse ringweg geldt een maximum snelheid van 80 km/uur

 

Om het nog ingewikkelder te maken gelden er volgens de ANWB ook nog extra beperkingen als de caravan zwaarder is dan de auto.

 

Als de caravan max. 30% zwaarder is dan de auto:

  • Buiten de bebouwde kom: 65 km/uur
  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur

 

Als het gewichtsverschil meer dan 30% bedraagt:

  • Op alle wegen: 45 km/uur

 

Ons is niet bekend of er op de tolwegen mogelijk andere maximum snelheden gelden dan op de normale snelwegen. Ook in België zou er sprake zijn van een maximum snelheid van 90 km/uur voor combinaties met een maximum gewicht van meer dan 3500 kg.

 

Het kromme van deze nieuwe regeling is dat je als je een caravan van 1300 kg hebt, je met een middenklasse auto dan 130 km/uur mag rijden, en met een zware terreinwagen met diezelfde caravan maar 90 km/uur mag rijden. Het maximale treingewicht, dat de laatste tijd juist steeds minder wordt toegepast, staat over het algemeen in het instructieboekje van de auto vermeld.

Like dit artikel
Tweet dit artikel