Speciale voorzieningen voor winterkampeerders op Natuurkampeerterreinen

Winterkamperen in Nederland

Winterkamperen in Nederland, minder Spartaans dan het lijkt

NIEUWEGEIN – Een pak sneeuw zoals op bijgaande foto lijkt, gezien de weersverwachtingen, nog heel ver weg. Maar met of zonder sneeuw, kamperen in de winter is in Nederland niet zo’n grote uitdaging als het lijkt. En het is natuurlijk ook een onvergetelijk iets om samen een kopje warme chocolademelk te drinken onder een heldere sterrenhemel.

Dat kan dan ook prima in Nederland, bijvoorbeeld op een Natuurkampeerterrein. Dit winterseizoen zijn er 22 Natuurkampeerterreinen in 8 provincies de hele winter open. Bijna allemaal hebben ze speciale voorzieningen om het winterkamperen meer comfortabel te maken.

Dit jaar begon het winterkampeerseizoen, net als de voorgaande jaren, in het eerste weekend van november, aansluitend op het het gewone kampeerseizoen. Hoewel winterkamperen een wat spartaanse bijklank heeft, blijkt het in de praktijk nogal mee te vallen. De echte outdoorbikkels bivakkeren natuurlijk het liefst in een tentje in de sneeuw, in een tipitent met ingebouwde houtkachel of met een dikke donzen slaapzak in een koepeltentje. Maar ook voor mensen die iets meer comfort wensen is winterkamperen een serieuze optie. Op bijna alle terreinen is een elektriciteitsaansluiting aanwezig om caravan of camper te voorzien van warmte en andere gemakken. Daarnaast heeft elk terrein iets extra’s te bieden voor de winterkampeerder, van een dekenservice en overdekte vuurplaats tot een warmgestookte slechtweervoorziening of sanitairgebouw.

De Natuurkampeerterreinen staan bekend om hun rust en ruimte. In de winter tellen deze eigenschappen dubbel, omdat er minder kampeerders zijn. Op zo goed als alle terreinen is er de mogelijkheid om vuur te maken. Soms met vuurschalen of –potten bij de tent, soms bij een speciale gezamenlijke kampvuurplek. Op de website van Natuurkampeerterreinen staat bij elk terrein aangegeven welke faciliteiten er speciaal voor het winterkamperen zijn. Kijk voor terreinen die open zijn op: www.natuurkampeerterreinen.nl/winterkamperen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel