Staatsbosbeheer heft alle Paalkampeerplaatsen op

Paalkampeerplaats Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heft alle Paalkampeerplaatsen op

Staatsbosbeheer heeft besloten om alle Paalkampeerplaatsen per direct op te heffen. De paalkampeerplaatsen waren al eerder gesloten ivm het Corona-virus. In april moesten helaas alle paalkampeerplaatsen in West-Brabant al worden gesloten en opgeheven.

Dit vanwege vernielingen en het niet opvolgen van de huisregels en de regels van de noodverordening Covid-19. Aansluitend heeft Staatsbosbeheer nu dus besloten om álle paalkampeerplaatsen op te heffen.

Steeds populairder

Paalkampeerplaatsen zijn of waren de enige manier om in Nederland legaal wild te kamperen. Dit kon om zo’n 15 locaties waar een paal de plek van kampeerplaats aanduidde. Je mocht hier met een beperkt aantal tenten en mensen overnachten. De paalkampeerplaatsen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder langeafstandswandelaars, vogelspotters en andere natuurliefhebbers.

Overlast

Maar die populariteit heeft ook een keerzijde: vandalisme en het negeren van het gebruiksreglement. Stichting Wild-Kamperen.nl ging afgelopen jaar daarom met Staatsbosbeheer om tafel om de problematiek te bespreken en te zoeken naar oplossingen. Stichting Wild-Kamperen.nl drong met name aan op het versterken van de informatievoorziening en het uitbreiden van het aantal locaties om overlast terug te dringen. Helaas heeft Staatsbosbeheer aan Stichting Wild-Kamperen.nl laten weten dat – na de tijdelijke sluiting in verband met het Corona-virus – de paalkampeerplaatsen niet meer opengaan. Hiermee komt dus definitief een einde aan paalkamperen in de huidige vorm bij Staatsbosbeheer.

Voorbarig

Stichting Wild-Kamperen.nl vindt het opdoeken van de locaties een voorbarig besluit. Bas van der Voort, woordvoerder Stichting Wild-Kamperen.nl: “Dit hoeft niet te gebeuren omdat er reële mogelijkheden zijn om overlast terug te dringen en het zo voor iedereen leuk te houden. Door nu deze locaties direct te sluiten wordt geen recht gedaan aan de belangen van goedwillende recreanten.’’ Ook vindt de Stichting dat “een duurzame en unieke vorm van recreatie om zeep wordt geholpen.”

Mogelijke problematiek

Bovendien maakt Stichting Wild-Kamperen.nl zich zorgen over de problematiek die gaat ontstaan als gevolg van de sluiting. De kans is namelijk reëel is dat men nu ergens écht wild (en dus illegaal) gaat kamperen. De stichting verwacht een grotere druk op andere locaties en een toename van recreanten die gaan wildkamperen. Stichting Wild-Kamperen.nl heeft Staatsbosbeheer daarom laten weten alsnog gezamenlijk opzoek te willen naar een passend alternatief. De stichting doet hierbij een beroep op de publieke functie die Staatsbosbeheer als overheidsorganisatie heeft; namelijk invulling geven aan recreatieve functies van bos, natuur en landschap.

Eigen paalkampeerplaatsen

Daarnaast onderzoekt de stichting de mogelijkheid om zelf paalkampeerplaatsen op te zetten en te beheren. Een grote groep gebruikers heeft al te kennen gegeven zich hiervoor in te willen zetten. Hiervoor is de stichting op zoek naar terreinen die beschikbaar zijn voor dit doel.

Foto: © Stichting Wild-Kamperen.nl

Like dit artikel
Tweet dit artikel