Starlink straks ook geschikt voor gebruik in rijdende camper

Starlink Flat High Performance antenne voor rijdende  campers

Starlink straks ook geschikt voor gebruik in rijdende camper

Straks is er via Starlink ook een stabiele internetverbinding beschikbaar vanuit een rijdende camper. Dat is vrij uniek te noemen, omdat je doorgaans te maken hebt met een schotelantenne die je exact richting een bepaalde satelliet moet richten.

Dat richten is tijdens het rijden natuurlijk niet te doen omdat het voertuig voortdurend van richting en positie verandert. Bovendien is zo’n schotelantenne niet bedoeld om de rijwind van een snel rijdend voertuig te weerstaan. Die zou binnen de kortste keren in brokken op het wegdek liggen, met alle gevolgen van dien. Starlink, het satellietnetwerk van de excentrieke miljardair Elon Musk heeft daar nu een oplossing voor.

Speciaal voor de recreatiebranche

SpaceX introduceerde heeft een nieuwe Starlink schotelantenne voor recreatievoertuigen en -vaartuigen (je kunt hem namelijk ook op de boot gebruiken) met indrukwekkende specificaties. De nieuwe antennes zijn bestand winden van orkaankracht en stortregens. Ook hoeven ze – en dat is uniek voor het Starlink-netwerk – niet steeds naar een satelliet te worden gericht. Ze kunnen dus gewoon star boven op de camper worden gemonteerd.

Starlink Flat High Performance antenneDe voordelen zijn natuurlijk duidelijk: je bent niet meer afhankelijk van wifi en/of mobiel internet, en het signaal blijft gewoon intact als je een grens oversteekt of in een afgelegen gebied komt waar normaal gesproken geen bereik is. Starlink biedt alleen internet maar daarmee kun je natuurlijk ook al je favoriete televisiezenders streamen en bellen en chatten. Hij zou volgens insiders een snelheid van 500 Mbps download- en 50 Mbps uploadsnelheden leveren. De klassieke schotelantenne en satellietontvanger die vooral voor de ontvangst van televisie bedoeld is, behoort daarmee straks tot het verleden. Nou, niet helemaal…

Niet goedkoop

De diensten van Starlink zijn namelijk (nog) niet echt goedkoop. De ‘Starlink Flat High Performance’ antenne zou namelijk wel eens ongeveer 3.000 euro kunnen gaan kosten. Daarbij heb je ook nog een Starlink-abonnement nodig. Voor campers kost dat 105 euro per maand.

Heb je genoeg aan een antenne voor stilstaande voertuigen, dan volstaat de normale ‘Standard’ Starlink-antenne die voor iets minder dan 500 euro verkrijgbaar is. Het prijsverschil tussen de twee antennes is niet alleen omdat het nieuwe model robuuster is. Dit model heeft ook een veel betere ontvangst zodat hij signalen van meerdere satellieten tegelijk kan ontvangen en ook technologie heeft om de signalen van de satellieten die binnen/buiten bereik komen samen te voegen tot één stabiele verbinding.

Eind dit jaar zal de nieuwe antenne van Starlink beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. Starlink heeft nog niet aangegeven of en wanneer hij in Europa zal worden aangeboden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel