Starlink voortaan vanaf iedere locatie te gebruiken

Starlink vanaf iedere locatie te gebruiken

Starlink voortaan vanaf iedere locatie te gebruiken

Starlink, de satellietinternetdienst van ruimtevaartbedrijf Space-X van Elon Musk, is voortaan ook op de camping, camperplaats of andere overnachtingsplekken te gebruiken. Wie de nieuwe Portability-optie kiest, kan verbinding maken op iedere willekeurige locatie, niet alleen op vooraf doorgegeven locaties en adressen.

Nu er bijna overal mobiel internet is, lijkt internet via de satelliet onnodig. Wie vaak op afgelegen gebieden verblijft, zal merken dat daar amper mobiel internet is. Dan is Starlink een uitkomst, al is het allesbehalve goedkoop. Daarom zal Starlink vooral interessant zijn voor kampeerders die veelal naar afgelegen en onherbergzame gebieden reizen, zoals bijvoorbeeld ‘overlanders’ doen.

Het satellietnetwerk van Elon Musk is nog niet overal operationeel. Dat komt omdat men nog hard bezig is om de tienduizenden satellieten, die voor een wereldwijde dekking nodig zijn, te bouwen en te lanceren. Op dit moment biedt Starlink in ieder geval een nagenoeg volledige dekking in Europa. De dienst van Elon Musk is de laatste tijd ook in het nieuws gekomen omdat men er in de Oekraïne gratis gebruik van kan maken.

Portability-optie

Starlink vanaf iedere locatie te gebruikenDe komst van de Portability-optie betekent dat kampeerders ook op de meest afgelegen plekken in Europa via Starlink kunnen internetten. Voorheen moest je voor het gebruik van Starlink de locatie waar je verbinding wilde maken, vooraf opgeven. Dat is met de nieuwe Portability-optie dus niet langer nodig, al is het niet mogelijk om de verbinding te gebruiken terwijl je je verplaatst. Gebruikers kunnen die nieuwe functie op dit moment alleen activeren binnen het continent waar ze wonen. Als ze die vanuit een ander continent willen gebruiken, zullen ze die opnieuw moeten activeren.

Niet goedkoop

Die Portability-optie kost overigens 25 euro extra per maand. Dat bedrag komt bij de normale kosten van Starlink (99 euro per maand) kost. Bovendien heb je daarvoor ook de schotelantenne nodig. Die antenne kost inclusief ontvanger 639 euro. Al met al is het geen goedkoop verhaal, maar wel een van de weinige mogelijkheden om internet te hebben als er geen mobiele internetverbinding verkrijgbaar is. Qua snelheid komt Starlink overeen met de gebruikelijke ADSL-verbindingen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel