Stem ook mee voor de Duurzame KampeerAwards

Stem ook mee voor de Duurzame KampeerAwards

Stem ook mee voor de Duurzame KampeerAwards

Duurzaamheid wordt steeds meer de norm. Daarom is het niet verwonderlijk dat ook de kampeersector hier steeds meer aandacht aan besteedt. De Duurzame KampeerAwards 2023 zijn in het leven geroepen om deze trend te ondersteunen en te belonen.

Deze awards werden vorig jaar voor het eerst in het leven geroepen, al ging het toen nog om de Kampeer Duurzaamheidsprijs, die op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs werd uitgereikt. Toen werd deze gewonnen door Ventje buscampers en de Karsten Blueline tenten. Dit jaar gaat het dus om de Duurzame KampeerAwards.

Wat zijn de Duurzame KampeerAwards?

De Duurzame KampeerAwards zijn een initiatief om het meest duurzame kampeermiddel, de meest duurzame kampeerplek en het meest impactvolle innovatieconcept in de schijnwerpers te zetten. Verschillende organisaties uit de kampeersector hebben de handen ineengeslagen om dit evenement mogelijk te maken. Het doel is duidelijk: het stimuleren van duurzame innovaties en praktijken binnen de kampeerwereld.

Drie categorieën

Er zijn drie categorieën waarin men kan stemmen. De eerste categorie is het ‘Meest duurzame kampeermiddel’, waarbij men kan denken aan caravans, tenten, campers en vouwwagens. De tweede categorie is de ‘Meest duurzame kampeerplek’. Hieronder vallen campings, camperplaatsen en andere kampeerlocaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. De derde en laatste categorie is het ‘Meest duurzame innovatieconcept’. In deze categorie komen concepten aan bod die betrekking hebben op bijvoorbeeld waterbesparing, energieopwekking en circulaire bedrijfsvoering.

Ook publieksstemming

Het unieke aan de Duurzame KampeerAwards is de betrokkenheid van het publiek. Door te stemmen hebben kampeerliefhebbers de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op de uitkomst. Dit verhoogt niet alleen de legitimiteit van de awards, maar zorgt ook voor een bredere bewustwording rondom duurzaamheid in de kampeersector.

Hoewel het publiek een belangrijke rol speelt, zijn er strikte criteria opgesteld om te bepalen welke inzendingen in aanmerking komen voor een award. Deze criteria zijn gericht op diverse aspecten van duurzaamheid, zoals energie-efficiëntie, materiaalgebruik en sociaal-maatschappelijke impact. Het is een complexe beoordeling die verder gaat dan alleen ecologische overwegingen.

Het stemproces is begonnen

Het publiek heeft tot 17 september de tijd om hun stem uit te brengen. Door te stemmen maakt men tevens kans op entreekaarten voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, die plaatsvindt van 4 tot en met 8 oktober. Het stemproces is eenvoudig en toegankelijk, waardoor iedereen die betrokken is bij de kampeersector zijn of haar stem kan laten horen.

Belangrijk voor de kampeersector

De Duurzame KampeerAwards zijn meer dan een symbolische erkenning; ze spelen een cruciale rol in het bevorderen van duurzame praktijken binnen de sector. Hoewel er geen officiële reacties uit de sector zijn, kan men aannemen dat de awards als een stimulans dienen voor bedrijven om duurzamere keuzes te maken.

Uitreiking tijdens Kampeer & Caravan Jaarbeurs

De winnaars van de Duurzame KampeerAwards zullen bekend worden gemaakt tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Nederlands grootste kampeerevent biedt een uitstekend platform om de winnaars in de schijnwerpers te zetten en de aandacht te vestigen op het belang van duurzaamheid binnen de kampeersector.

De genomineerden

Geen stemming zonder genomineerden. Die zijn bepaald door een vakjury, bestaande uit de volgende leden:

 • Erik van Dijk, directeur van de Stichting KMVK, een samenwerking van HISWA-RECRON, KHN en ANWB.
 • Sara van Geloven, reisjournalist, electric vanlifer en fervent kampeerder
 • Paul Makken, Public Affairs bij de ANWB
 • Rolf Nijdam, heeft nadat hij de verblijfsrecreatie heeft leren kennen via een functie bij Landal GreenParks, zich afgelopen jaren als onderzoeker bij hogeschool Saxion verder verdiept in deze mooie sector.
 • Leo Diepemaat, voorzitter van de Nederlandse Kampeer en Caravan Industrie K.C.I. en boardmember van de European Caravan Federation E.C.F., de overkoepelende federatie van de 16 Europese landelijke brancheorganisaties.

De genomineerden van de categorie “Meest duurzame kampeermiddel”

 • ETARKI Solar Camper
  De ETARKI Solar Camper is een elektrisch aangedreven camper met zonnepanelen op het dak. Het voertuig is gebaseerd op de UAZ 452 en wordt omgebouwd met duurzame materialen. De camper biedt de mogelijkheid om off-grid te reizen.
 • Woodpecker Campers: Groene Specht
  Deze camper is volledig opgebouwd uit restmateriaal van het eigen productieproces van Woodpecker Campers. Elk stukje materiaal draagt een uniek verhaal, wat deze camper onderscheidend maakt.
 • VAN-Jorn: De modulaire buscamper
  VAN-Jorn biedt buscampers met een modulair interieur. Klanten kunnen zelf de modules, opties, en stijlen kiezen. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit, zoals massief hout en lichtgewicht aluminium.
 • Circulaire Glaravan
  Glaravans moderniseert oude caravans met duurzame en circulaire materialen. Het doel is om de levensduur van de caravan te verlengen en de milieu-impact te minimaliseren.
 • Outbase ID.Buzz campervan
  Outbase focust op de ID.Buzz van Volkswagen en voegt daar duurzame elementen aan toe. Het bedrijf streeft naar grondstofbesparing en efficiënt ruimtegebruik.
 • Tonke Nomad Module
  Deze losse keukenmodule kan in (elektrische) voertuigen worden geplaatst om ze om te toveren tot kampeerauto. De module is uitgerust met een tweepits inductiekookplaat voor emissieloos koken.
 • Amstervan
  Amstervan biedt een ’tiny house’ op wielen, met de mogelijkheid om off-grid te gaan dankzij een speciaal elektrapakket. Het bedrijf legt de focus op duurzaamheid en connectie met de natuur.
 • Circo Lodge
  Dit familiebedrijf bouwt circulaire glamping accommodaties met een focus op duurzaamheid en comfort. De accommodaties zijn ontworpen om een minimale impact op het milieu te hebben.
 • e-Fixxter XXL
  Deze elektrische buscamper is uitgerust met slimme technologie en een zonnepaneel op het dak. Het voertuig biedt een praktische indeling en een extra breed bed voor optimaal comfort.
 • Easy Caravanning: TakeOff
  De TakeOff is een kruising tussen een vouwwagen en een compacte caravan. Het voertuig is ontworpen voor elektrische auto’s en biedt diverse voorzieningen zoals een toilet en een keuken.
 • Camperbus eVentje
  Gebaseerd op de ID.Buzz, deze elektrische camperbus is uitgerust met een duurzaam interieur. Het voertuig biedt een innovatief systeem om de binnenruimte te vergroten door het schuiven van de voorstoel.
  De genomineerden in de categorie “Meest Duurzame Kampeerplek”
 • Kampeerbeleving Dijksehoeve: Mini Glamping
  Dit is een voorbeeld van circulaire economie in de kampeersector. De focus ligt op zonne-energie, hergebruik van materialen en afvalmanagement. Het unieke aspect is de transformatie van oude glampingtenten tot tassen, wat een creatieve manier is om afval te minimaliseren.
 • Vakantiepark Delftse Hout
  Dit park is in transitie naar energieneutraliteit en legt de nadruk op duurzaam bouwen en waterbeheer. Het gebruik van waterdoorlatende grastegels voor camperplaatsen is een innovatieve aanpak voor waterhuishouding.
 • Camping Noorderloo
  Deze kleinschalige camping benadrukt zelfvoorziening in energie en duurzaam beheer. Het unieke aspect is hun natuurzwemvijver met een plantenfilter en een 100% plantaardig lunchcafé, wat een holistische benadering van duurzaamheid laat zien.
 • Camping ’t Weergors
  Dit is een familiebedrijf met een lange geschiedenis van duurzaamheidsinspanningen. Ze hebben recentelijk geïnvesteerd in energieopwekking en -opslag, wat aantoont dat ze zich aanpassen aan moderne duurzaamheidsnormen.
 • Ardoer De Heldense Bossen
  Deze grote camping is Green Key gecertificeerd en heeft recentelijk geïnvesteerd in het gasvrij maken van hun faciliteiten. De installatie van bijna 600 zonnepanelen is een aanzienlijke stap naar energieneutraliteit.
 • Camping, Appartementen en Zorgboerderij de Deelderij
  Deze locatie is uniek omdat het een combinatie is van een camping, appartementen en een zorgboerderij. Ze zijn volledig energieneutraal en hebben stappen gezet om de biodiversiteit te verhogen, wat hen een veelzijdige duurzame optie maakt.
 • De Boergondier
  Deze camping heeft een transitie ondergaan naar circulariteit en richt zich op gedragsverandering bij gasten. Ze gebruiken QR-codes om kennis te delen, wat een moderne aanpak is om bewustzijn te creëren.
 • Landgoed Hoeve Springendal
  Dit landgoed heeft landbouwgronden omgezet in natuur en biedt gasten de mogelijkheid om te genieten van deze herstelde natuur. Ze zijn pioniers in particulier natuurbeheer, wat hen onderscheidt.
 • Zonnecarport @ Camping It Wiid
  Deze camping heeft een zonnecarport gebouwd die de helft van hun elektriciteitsverbruik dekt. Dit is een multifunctionele aanpak die zowel energieopwekking als comfort voor gasten biedt.
 • Camping Weltevreden
  Deze camping heeft een volledige elektrificatie ondergaan en gebruikt innovatieve technologieën zoals zoutbatterijen en warmteopslag. Ze hebben ook een focus op waterzuivering, wat een geïntegreerde aanpak van duurzaamheid laat zien.
 • RCN De Noordster
  Deze camping heeft een hybride sanitairgebouw met zonnecollectoren en een hybride zonneboiler. Ze hebben ook waterbesparende technologieën geïmplementeerd, wat een focus legt op zowel energie- als waterbesparing.

De genomineerden in de categorie “Meest Duurzame Innovatieconcept”

 • Omnia Caravan & Camper Schadeservice: Duurzaam Schadeherstel
  Omnia CCS pakt het traditionele schadeherstel aan door te focussen op reparatie in plaats van vervanging. Dit concept reduceert de CO2-uitstoot en milieubelasting met tot wel 45%. Het snijdt ook in wachttijden, aangezien er niet gewacht hoeft te worden op nieuwe onderdelen. Het is een pragmatische benadering die zowel economisch als ecologisch voordelig is.
 • com: Camperplatform
  Dit platform, opgericht door twee zussen, richt zich op het verbinden en inspireren van bewuste kampeerders. Het biedt niet alleen tips en nieuws maar ook een podium voor nieuwe duurzame initiatieven. Het concept legt de nadruk op ecologische verantwoordelijkheid boven commerciële belangen.
 • deBesteEHBOdoos: Kartonnen BHV-verbanddoos
  Dit bedrijf introduceert een kartonnen EHBO-doos om plasticgebruik en grondstofverspilling tegen te gaan. Het is een stap in de richting van circulaire economie en heeft als doel om andere bedrijven te inspireren hetzelfde te doen.
 • Second Tent Event
  Dit evenement biedt een marktplaats voor tweedehands tenten, waardoor het hergebruik van kampeermateriaal wordt gestimuleerd. Het biedt een efficiëntere en duurzamere oplossing dan traditionele online marktplaatsen.
 • LEAVV Duurzame Camperreizen
  LEAVV biedt elektrische camperverhuur en complete duurzame roadtrips door Europa. Het bedrijf biedt een totaalconcept dat verder gaat dan alleen verhuur en richt zich op het ontzorgen van de reiziger.
 • Stichting Tonkeland
  Deze non-profitorganisatie biedt een unieke manier van reizen waarbij deelnemers hun CO2-voetafdruk kunnen compenseren. Het beheert en ontwikkelt natuurgebieden in Europa en biedt leden de mogelijkheid om op deze locaties te kamperen.
 • Solbio
  Solbio biedt een natuurlijke toiletvloeistof gemaakt van plantaardige ingrediënten. Het is een veilig en biologisch alternatief voor chemische toiletvloeistoffen en is zowel ecologisch als veganistisch.
 • Ekowax Schoon Zonder Water
  Dit product biedt een milieuvriendelijke manier om campers en andere voertuigen te reinigen en te beschermen. Het bespaart water en is zuinig in gebruik.
 • Changer: SMARTTANK
  De SMARTTANK is een slimme vuilwatertank die het afvalwater filtert en reinigt. Het is een draagbare en eenvoudig te gebruiken oplossing voor kampeerders.
 • IMPACD Boats
  Dit bedrijf produceert duurzame 3D-geprinte sloepen van 100% gerecycled materiaal. De boten zijn elektrisch aangedreven en zijn een stil en schoon alternatief voor traditionele boten.
 • Hertzinger Green Connect
  Dit concept maakt chalets en vakantiewoningen energie-positief door ze uit te rusten met zonnepanelen, warmtepompen en batterijopslag. Het maakt gebruik van slimme software om energie-efficiëntie te maximaliseren.

Stemmen kun je hier, en wel tot 18 september

Like dit artikel
Tweet dit artikel