Sterke groei toerisme in Nederland, campings profiteren niet

Toerisme Nederland Amsterdam

Sterke groei toerisme in Nederland, campings profiteren niet

De laatste cijfers van het CBS laten zien dat het aantal gasten dat in 2017 in Nederlandse logiesaccommodaties verbleef, met ongeveer 9% is gestegen naar 42 miljoen. Dit is de sterkste groei in meer dan 10 jaar.

Deze groei is vooral afkomstig van buitenlandse gasten. Verder zat de groei met name in de hotelovernachtingen. De Nederlandse campings konden helaas niet van deze stijging profiteren, het aantal overnachtingen op de Nederlandse campings is in 2017 zelfs iets gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten was in 2017 maar liefst 13 procent hoger dan een jaar eerder. We mochten in Nederland vorig jaar 17,8 miljoen buitenlandse gasten verwelkomen. Deze zorgden samen voor 44 miljoen overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties. Dit komt neer op een stijging van 11 procent ten opzichte van 2016. Maar ook het binnenlandse toerisme nam met toe, namelijk 6 procent. De Nederlandse gasten waren samen goed waren voor 67,8 miljoen overnachtingen. Dat betekent een groei van 2 procent. Dat zorgt natuurlijk ook voor de nodige inkomsten. De totale toeristische bestedingen in 2016 kwamen uit op 75,7 miljard euro. Dit zorgt voor een aandeel van 3,9 procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp). Bovendien is het toerisme goed voor ongeveer 641 duizend banen.

Kleinschalige accommodaties niet meegerekend

Het CBS neemt in deze cijfers alleen accommodaties met 5 of meer slaapplaatsen op. De kleinschalige Nederlandse accommodaties die worden geboekt via bijvoorbeeld AirBNB zijn dus niet in de cijfers meegerekend.

Vooral Europese gasten, Duitsers grootste stijger

De meeste buitenlandse gasten komen uit de ons omringende landen (Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk). Deze bezoekers waren goed voor 64% van alle overnachtingen door buitenlanders. Vooral uit Duitsland kwamen in 2017 steeds meer gasten. In ons land overnachtten vorig jaar 665.000 Duitsers, een toename van ruim 14 procent. Bovendien verbleven de Duitsers ook

Amsterdam grootste trekpleister

Vier op de 10 buitenlandse gasten ging naar Amsterdam. Daarmee is de hoofdstad, die toch al aardig gebukt gaat onder het toerisme, met 6,7 miljoen buitenlandse hotelgasten onze grootste toeristische trekpleister. Omdat van alle buitenlandse gasten 37 procent naar Amsterdam trok, is Noord-Holland de enige provincie die meer buitenlandse dan Nederlandse gasten trekt.

Duitsers verblijven overigens graag aan de Nederlandse kust maar gaan ook relatief vaak op bezoek in Amsterdam. Belgen gaan het liefst net over de grens naar Limburg en Noord-Brabant, maar verblijven ook aan de kust. Net als de meeste intercontinentale gasten komen de Engelsen vooral naar onze hoofdstad.

Campings profiteren helaas niet mee

Helaas profiteren de Nederlandse campings niet mee in de stijging van het aantal overnachtingen. De hotels en groepsaccommodaties konden met een toename van respectievelijk 11 en 12 procent het meeste profiteren. Vakantieparken kregen 7 procent meer gasten. De Nederlandse campings hebben de laatste jaren helaas met een dalende trend te maken. Deze zette in 2017 ook door, met een daling in het aantal campingovernachtingen van 3 procent.

Like dit artikel
Tweet dit artikel