SVR-beurs voor kleinschalig kamperen

kampeerzaken.nlHou je van kleinschalig kamperen of logeren, bijvoorbeeld bij de boer? De Stichting Vrije Recreatie (SVR) organiseert dit jaar in totaal vier beurzen waar je kennis kunt maken met de vele kleinschalige kampeer- en logeeradressen die aangesloten zijn bij de SVR. Peter Langereis, Frankrijkkenner en redactielid van Kampeerzaken.nl,  nam een kijkje bij de tweede SVR-beurs van dit jaar. Deze werd gehouden in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen, pal aan de polderbaan van Schiphol.

 
De SVR is ontstaan in 1970 uit de behoefte om te kunnen kamperen bij kleinschalige campings, liefst bij boerenbedrijven en met een goede prijs/kwaliteitverhouding. De stichting heeft niet alleen Nederlandse adressen in het bestand, maar biedt de leden ook kampeer- en logeeradressen in landen als België, Luxemburg, Tsjechië, Hongarije en Frankrijk.


 

Gezinnen in minderheid
kampeerzaken.nlDe organisatie heeft nu ruim 150.000 leden ofwel donateurs die jaarlijks één of meerdere accommodaties aandoen voor een vakantie. Op de beursvloer is het al snel gezellig vol met mensen. Om 11.15 uur wordt omgeroepen dat de 2500e bezoeker de poorten heeft gepasseerd, om 12.30 uur  zijn dit er 5000 en om 14.00 uur is het bezoekersaantal opgelopen tot 6750 bezoekers. Een aantal standhouders uit de lage landen vertelt waarom ze nu juist hier op de beurs staan. Sommigen noemen de gezelligheid en het contact tussen kampeerder en eigenaar als redenen; anderen vinden juist nieuwe klanten een interessante doelgroep en proberen een breder publiek te zoeken voor hun accommodatie. Ook staat het contact met andere campingeigenaren hoog op het lijstje van de deelnemers. Opvallend is dat gezinnen met jonge kinderen duidelijk in de minderheid zijn op deze beursdag. Veel bezoekers zijn uitgewerkt, genieten van hun pensioen of werken nog in deeltijd, maar hebben in ieder geval veel tijd voor het maken van reizen.

Vrolijke brij
kampeerzaken.nlRuim driehonderd accommodatie-eigenaren zijn hier in Vijfhuizen op de beursvloer aanwezig en tonen in allerlei vormen hun camping of gastenverblijf. Standhouders die boter, kaas en eieren uitdelen, anderen die hun stands hebben uitgerust met grote schermen waarop ze diashows van hun camping vertonen, maar ook het knusse van een dame aan een spinnenwiel. Een vrolijke brij van culturen en nationaliteiten kom je dus tegen op een beurs als deze.

 

Stilte en rust
kampeerzaken.nlDe mensen die als 2500e bezoekers van de beurs een midweek cadeau kregen van de organisatie, staan bij de stand van Camping La Chauderie. Ze zijn op zoek naar een mooi verblijf voor de zomervakantie. De Auvergne staat hoog op hun verlanglijstje. Met de kaart op tafel krijgen ze advies over de ligging en de mogelijkheden in  het gebied. Ronald Ton en Wendy Osinga, eigenaren van de camping in La Tour d’Auvergne helpen de mensen verder met informatie over hun kampeerterrein en de mogelijkheden die hun camping biedt. Steeds meer mensen zoeken hun vakantieadres in een landelijke omgeving met vooral veel stilte, rust, een fraaie omgeving en mogelijkheden voor activiteiten. Kleine en vooral gastvrije accommodaties van onder meer SVR-partners zijn populair. Het is tijd om in te pakken, fototoestel weer in de rugzak, kaarten opgevouwen en GPS weer uit de lucht. Iedereen na deze beurzen veel voorpret gewenst, en voor straks alvast een fijne vakantie, waar het ook wezen mag.

Peter Langereis
www.frankrijkinbeeld.com 

Like dit artikel
Tweet dit artikel