Tabbert Pep Pantiga: verrassend innovatief concept

Tabbert Pep Antiga caravan

Tabbert Pep Pantiga: verrassend innovatief concept

De Tabbert Pep Pantiga is een van de verrassende innovaties die er op de Caravan Salon 2022 in Düsseldorf te zien zijn. Een geheel nieuwe caravanreeks, met verrassende indelingen en een gedurfd interieurconcept waarbij men de bovenkastjes deels achterwege laat.

Caravan- en camperproducenten maken voor dit soort projecten vaak gebruik van externe designers. In dit geval ontwikkelde Knaus Tabbert AG de nieuwe caravanserie volledig in eigen beheer. De ontwerpers van Knaus Tabbert AG kregen hierbij duidelijk de vrije hand. De Pep Pantiga is duidelijk niet van een ander model afgeleid. Daardoor is de Tabbert Pep Pantiga een geheel nieuw model met een geheel eigen stijl én originele indelingen die ook de jongere doelgroepen zal aanspreken.

Licht en ruimte

Het eerste wat opvalt als je de Pep Pantiga binnenstapt, is het ontbreken van bovenkastjes boven de zitgroepen. Daarmee neemt Tabbert afscheid van het ‘ingebouwde’ gevoel wat je kunt ervaren als je onder zo’n rij bovenkastjes zit. Omdat er naast de zitgroepen geen kastjes zijn, kon Tabbert de bovenzijde van de zijramen daar verder naar boven doortrekken, met nog meer daglicht als resultaat.

Die kastjes zijn er nog wel, boven het keukenblok bijvoorbeeld, maar zijn nu zodanig gepositioneerd dat er in de caravan een heel andere ruimtelijke indruk ontstaat. Een bijkomend voordeel: ook lange mensen kunnen nu zonder halsbrekende capriolen gaan zitten.

De lichte, moderne, ongecompliceerde afwerking van het interieur voegt nog een extra schepje ‘licht en ruimte’ aan het open karakter van het interieur van de Pep Antiga toe.

Slimme functionaliteiten

Tabbert heeft ook goed op de praktische aspecten gelet. De bedden hebben bijvoorbeeld een handige opklapfunctie zodat je de bergruimte daaronder makkelijk kunt bereiken. Daarin zijn optioneel ook handige transportboxen verkrijgbaar. De zitbanken zijn op hun beurt voorzien van uittrekbare laden. Zo is nagenoeg alle bergruimte optimaal bruikbaar én bereikbaar.

Dyonic-chassis

De waarde van een goed chassis wordt vaak onderschat. Maar dit vormt wel de basis van een stabiele caravan en is van doorslaggevend belang voor de wegligging en stabiliteit. Tabbert bouwt de nieuwe Pep Pantiga op het nieuwe Dyonic-chassis, dat uit zogenaamd ‘hoogsterktestaal’ is vervaardigd. Het innovatieve ontwerp van dit chassis, waarbij de uitsparingen in de balken gewicht besparen, is ontwikkeld in samenwerking met Knott. Dit bedrijf, dat al meer dan 80 jaar actief is in de trailerbranche, levert ook de rubberen veerassen en het elektronisch stabilisatiesysteem (ETS). Optioneel kan het chassis ook worden uitgerust met een rangeersysteem, een neuswiel met geïntegreerde disselbelastingindicator en een reservewiel onder de vloer.

Drie bijzondere indelingen

Tabbert Pep Antiga caravanTabbert biedt de Pep Pantiga vooralsnog aan in drie indelingen. Met namen als 390WD, 550E en 550K klinken die misschien niet bijzonder, aangezien de opbouwlengtes daarvan wel redelijk standaard zijn.

Maar als we de indelingen nader bekijken, dan zien we pas dat deze op hun eigen manier buiten de lijntjes treden. Hiermee is de Pep Pantiga niet zomaar een nieuwe reeks caravans, maar een reeks écht nieuwe caravans.

Tabbert Pep PAntiga 390 WD

In deze lengte zien we vaak een middenkeuken, of een eindkeuken. Tabbert koos voor een kopkeuken (met een naar een keukenlade verplaatsbare inductiekookplaat), met daarnaast de badkamer en aansluitend de hang/legkast. Ook de deur is voorin. De koelkast bevindt zich aan de rechterzijde, vlak bij de deur. De rest van de caravan wordt in beslag genomen door een flinke zitgroep. Maar die zitgroep kun je niet ombouwen tot tweepersoons bed. Dat bed bevindt zich in de achterwand, en kun je met een eenvoudige handeling naar beneden laten zakken tot vlak boven de zitgroep.

Het gehele interieur doet qua sfeer en beleving aan een kleine, lichte studio denken, best bijzonder voor zo’n kleine caravan.

Tabbert Pep PAntiga 550 E

Dit is op het eerste gezicht misschien de meest conventionele indeling van de Tabbert Pep Pantiga reeks. De caravan heeft voorin twee eenpersoons bedden, een middenkeuken met daarnaast de badkamer. Er tegenover bevindt zich de koelkast en de hang/legkast. Achterin de caravan bevindt zich de ruime rondzit. Ook hier ontbreken boven de zijkanten van de rondzit de bovenkastjes, en zijn de ramen daar dus hoger.

Tabbert Pep PAntiga 550 K

De 550 K is de ‘familie-indeling’ van de Tabbert Pep Pantiga, en in tegenstelling tot de twee andere 232 cm brede indelingen 250 cm breed. Voorin zien we een dwarsbed, dat enigszins de vorm van een Frans bed heeft. Ook hier zien we een middenkeuken, met daarnaast de hang/legkast, en er tegenover de koelkast. Verder achterin bevindt zich langs de rechterzijde een grote middendinette.

Tegenover die dinette bevindt zich een stapelbed. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, ware het niet dat je het bovenste bed naar beneden kunt klappen. Op die manier dient het bovenste bed als rugleuning en het onderste bed als zitting van een grote langsbank. Een slimme vondst, zo ontstaat namelijk een enorme zitgroep met veel bewegingsruimte, ideaal voor gezinnen. Bovendien is deze caravan dan ook nog heel geschikt als de kinderen niet meer in het stapelbed willen slapen.

De badkamer is nog niet aan bod geweest. Die bevindt zich helemaal achterin de caravan, over de gehele breedte. Doordat die doorgaans vrij brede badkamer zich niet meer centraal in de caravan bevindt, doorbreekt deze de zichtlijnen ook niet en geeft de caravan zo een enorm grote ruimtelijke indruk.

Like dit artikel
Tweet dit artikel