‘Te hoge zorgnota’s voor vakantiegangers’

devanture-pharmacie2De ANWB heeft zich afgelopen tijd ingezet om de acceptatie van de European Health Insurance Card (EHIC) in de staatsziekenhuizen van Spanje en Portugal te verbeteren.

Dat laat de ANWB op de website van de bond weten. Zo’n 50 ANWB-leden zijn de afgelopen twee jaar geconfronteerd met torenhoge ziekenhuisrekeningen en werden lastiggevallen door een Spaans incassobureau die voor de ziekenhuizen het geld int.

De ANWB vindt dat deze ziekenhuizen zich moeten houden aan Europese afspraken over de afhandeling en de berekening van tarieven van medische kosten aan de zorgverzekeraars van de toeristen. Een aantal staatsziekenhuizen loopt volledig uit de pas, zo zegt de ANWB, en accepteert de EHIC van de toerist niet. Het resultaat is onverwachte torenhoge rekeningen thuis op de mat, die al snel worden opgevolgd door incassoacties van een buitenlands incassobureau. Opvallend is dat de rekeningen soms wel drie keer zo hoog zijn dan wat de ziekenhuizen aan de lokale bevolking berekenen. Als dergelijke praktijken niet door de Spaanse en Portugese overheid worden aangepakt, verwacht de ANWB op termijn dat zorgpremie omhoog schiet.

De ANWB heeft met een aantal andere organisaties de Europese Commissie verzocht er voor te zorgen dat er in Spanje en Portugal – en inmiddels ook in Roemenië – aan deze praktijken een einde komt. Het Ministerie van VWS heeft toegezegd de Europese Commissie hierin te willen steunen.

De EHIC kan kosteloos worden aangevraagd bij de zorgverzekeraars of op www.ehic.nl. De EHIC dekt geen repatriëringskosten, een reisverzekering met medische dekking wel.

 

Bron: ANWB

Like dit artikel
Tweet dit artikel