Tekenbeet app van de RIVM

teek tekenbeet app

Hulp bij tekenbeten via RIVM app

BILTHOVEN – In het kader van een onderzoek heeft het RIVM in Bilthoven een ‘Tekenbeet’ app ontwikkeld. Naast de waarde die de app voor het onderzoek kan hebben, is de app ook erg handig voor consumenten.

Met name nu we midden in de periode zitten dat de teken het meest actief zijn, is de app weer heel actueel.De app is beschikbaar voor iOS en Android, en gratis te downloaden in de App store en Play store.

De app Tekenbeet werd in april 2014 met succes gelanceerd voor Android en iPhone en laat zien hoe teken er uit zien en wat je moet doen om teken op de goede manier en snel te verwijderen. Daar is geen internetverbinding voor nodig.

tekenbeet app android iphoneVerder bevat de app ook informatie over het controleren op teken moet controleren en hoe je ze het beste kunt verwijderen. Gebruikers van de Tekenbeet app kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een eventuele tekenbeet registreren. Ook kunnen ze een herinnering ontvangen om de plek waar ze gebeten zijn, nog eens goed te controleren.

Om te kijken waar teken actief zijn, kunnen mensen ook op tekenradar.nl kijken. Dit is met name handig voor mensen die veel buiten zijn, zoals wandelaars die door de bossen, over de heide of door de duinen struinen. Je kunt zelfs een alarm instellen dat je waarschuwt voor een hogere tekenactiviteit.

De gegevens die het RIVM via het gebruik van de app krijgt, worden gebruikt voor het vierjarige onderzoeksproject ‘Nieuwe media inzetten in de voorlichting over infectieziekten’.

De functionaliteiten van de Tekenbeet app komen voort uit de wensen van potentiële gebruikers. De Universiteit Twente gebruikte daarvoor een specifieke meetmethode waarbij de doelgroep iedere stap in de ontwikkeling kon checken. Het lijkt heel gewoon, maar dat is iets wat in de praktijk niet vaak gebeurt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel