Tension Ridge stok maakt Sea to Summit tenten ruimer

Tension Ridge Sea to Summit tenten

Tension Ridge stok maakt Sea to Summit tenten ruimer

Sea to Summit heeft een geschiedenis van meer dan dertig jaar in het maken van hoogwaardige spullen voor kampeerders en buitensporters.

Het Australische bedrijf werkte de afgelopen drie jaar samen met tentstokkenspecialist DAC aan een ‘omgekeerde’ boogstop voor koepeltenten. Deze ‘Tension Ridge’ constructie moet Sea to Summit’s nieuwe Alto en Telos tenten nog meer leefruimte en ventilatie geven.

Tension Ridge

Tension Ridge Sea to Summit tenten Wie zich een koepeltent voorstelt, gaat ervanuit dat de stokken allemaal de ronding naar boven hebben en dat de uiteinden naar beneden gaan. Dergelijke stokken zijn ideaal voor de constructie van de tentwand omdat ze het doek weg trekken van de inzittenden. Maar ze geven de tent aan de bovenzijde, waar de verschillende stokken elkaar kruisen en samenkomen, weer veel minder ruimte. Om dat probleem op te lossen, werkte Sea to Summit nauw samen met DAC-oprichter en designchef Jake Lah. Zij zochten samen naar een nieuwe constructie die het plafond van een koepeltent ruimer zou maken en de ventilatie zou verbeteren. Het resultaat is vrij eenvoudig maar doeltreffend: een omgekeerde boogstok die zij de Tension Ridge noemen.

Precies omgekeerd

Tension Ridge Sea to Summit tenten In plaats van in de richting van het tentdak te buigen, buigt de Tension Ridge naar boven, weg van het dak. Hij maakt gebruik van een koppelstuk waar hij de normale stokken kruist, en draait aan weerszijden daarvan als een paar vleugels naar boven. Daardoor trekken de normale tentstokken weer het tentdoek omhoog. Samen zorgen ze voor een ruimere bovenzijde van de tent, met meer lucht en ventilatie. Het ontwerp zorgt ook voor meer rechtopstaande zijwanden voor nog meer ruimte. Ook kunnen de ingangsdeuren hoger zijn voor een comfortabelere in- en uitstap.

Tension Ridge Sea to Summit tenten Ondanks die extra ruimte zijn de nieuwe tenten met de Tension Ridge bijzonder licht. De nieuwe eenpersoons Alto TR-tenten wegen slechts 1,1 kg. De grotere Telos reeks in de tweepersoons TR-versie weegt 1,6 kg. De Alto is een half-vrijstaand ontwerp dat steunt op een enkele boogstok. De Telos is een volledig vrijstaande koepeltent met een robuuster stokkensysteem.

Lasten verdelen met Fair Share

Een ander doordacht kenmerk van de Sea to Summit tentenlijn is de ‘Fair Share -verpakking. De meerpersoonstenten worden niet in één zak verpakt, maar opgesplitst in meerdere zakken. Daardoor kan iedereen die in de tent slaapt een deel van het gewicht dragen. De doorschijnende hoes van de tentstokken kan dienst als diffuser om hoofdlampjes om te toveren tot een wat meer sfeervolle verlichting voor de tent.

Nu te koop

Tension Ridge Sea to Summit tenten De tenten, waarvan afgelopen najaar al een voorproefje te zien was, kunnen sinds deze week worden ‘voorbesteld’, met prijzen vanaf 399 dollar voor de Alto en 499 dollar voor de Telos. De Alto is verkrijgbaar in een één- en tweepersoons uitvoering, de Telos is er in een twee- en driepersoons versie. Alle Alto- en Telos-modellen worden geleverd met een binnentent van volledig gaas voor drie seizoenen of een binnentent van robuuste lichtgewicht stof voor drie seizoenen en meer.

Like dit artikel
Tweet dit artikel