Tentoonstelling ANWB en 75 jaar kamperen

KCK Kampeerkampieon 75 jaar

Tentoonstelling over de ontwikkeling van de KCK

DEN HAAG – De Kampeerkampioen, de voorloper van de huidige Kampeer & Caravan Kampioen, werd in 1941 opgericht. Dit jaar is dat dus maar liefst 75 jaar geleden.

Al die tijd is dit blad één van de toonaangevende tijdschriften voor de kamperende Nederlander geweest. Om dit feit te vieren, wordt er in het bezoekerscentrum van het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag een tentoonstelling vol kampeernostalgie georganiseerd.

De hele geschiedenis van het Nederlandse kamperen is te volgen in de ontwikkeling van de Kampeerkampioen tot KCK. De introductie van de Kampeerkampioen was ook de start van de rol die de ANWB inneemt bij het kamperen. De ANWB heeft nogal wat activiteiten op het gebied van kamperen ondernomen. Naast het  inventariseren van kampeerterreinen en het uitgeven van campinggidsen verstrekte de bond ook kampeerkaarten, hield het oefenkampen en organiseerde ook vele bekende kampeerbeurzen.

Voor alle leeftijden en klassen

In het prille begin was kamperen vooral een sportieve activiteit voor jongeren en excentriekelingen. Zij kampeerden primitief in kleine tentjes en kookten op houtvuur. Kamperen is nu voor alle leeftijden en klassen, of het nu met een lichtgewicht tent of met luxe camper is. Op eenvoudige kampeerterreinen of op terreinen met restaurants en een tropisch zwemparadijs. De tentoonstelling presenteert het verhaal van hoe het kamperen in Nederland ingeburgerd raakte, hoe het een enorme vlucht nam, en hoe kamperen een typisch Nederlandse activiteit werd. Kamperen is van iedereen. De ANWB speelde hierin een sleutelrol. Aan de hand van historische afbeeldingen en kampeerbenodigdheden laat de tentoonstelling zien hoe kamperen zo populair is geworden.

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Onder de luifel’ is te bezichtigen van 8 juni tot en met 7 september, maandags tot en met vrijdags van 9:00 tot 17:30u en op zaterdagen van 9:00 tot 17:00u. De locatie is in De Rotonde, het bezoekerscentrum bij het hoofdkantoor van de ANWB, Wassenaarseweg 220, 2596 EC, Den Haag.

© foto: ANWB

Like dit artikel
Tweet dit artikel