Tesla onthulde vannacht de nieuwe Cybertruck. Het uiterlijk is op zijn minst omstreden. Maar met een flinke laadbak, zes zitplaatsen en een enorme trekkracht is het wel een interessante vrijetijdsauto.
Het zal je toch gebeuren, dat er op de camping ineens een auto uit de cyberspace aan komt rijden. Want daar doet Tesla’s Cybertruck toch wel aan denken. Het uiterlijk is dan ook niet bepaald onomstreden.
Caravantrekker van formaat
De Tesla Cybertruck is groot, zwaar (ca 2700 kilo) en beresterk. Het vermogen is niet opgegeven maar gezien de vlotte acceleratie zal het vermogen – afhankelijk van de uitvoering – tussen de 300 en 900 pk liggen. Daarmee is de Tesla Cybertruck een caravantrekker van jewelste. De maximale treklast bedraagt 3400 tot 6350 kilo. Omdat een elektromotor zijn koppel ook al bij een minimaal aantal toeren afgeeft, zul je met deze elektrische pick-up ook met een grote caravan flink uit de startblokken mee kunnen komen.
Actieradius: tot 800 kilometer
Natuurlijk speelt de actieradius een grote rol bij elektrische auto’s. Van Tesla zijn we gewend dat deze op een bovengemiddeld niveau ligt. Dat is ook nu het geval. Er komen qua motorisering en accupakket vooralsnog drie varianten met een actieradius van 400 tot maar liefst 800 kilometer. Dat is dan wel volgens de Amerikaanse normen, de Europese WLTP-normen zijn wat strenger. Uiteraard is de actieradius als je er een caravan achter hangt, nog wat minder. Aan de andere kant rijd je dan ook wat langzamer. Aangezien de Cybertruck uitermate fors van formaat is en ook al het nodige weegt, zal de invloed van een caravan niet al te groot zijn. De actieradius – met name van de versie met het grootste accupakket – alleszins acceptabel zijn. Een uitdaging kan wel liggen in het laden bij de Tesla Superchargers en andere laadpunten. Het is maar de vraag of daar genoeg ruimte is voor een grote pick-up inclusief (eveneens grote) caravan. Uiteraard kun je de auto ook thuis, op het werk of waar dan ook aan een geschikte “wallbox” op laden.
Ook interessant als offroadcamper
Zoals Tesla zelf al laat zien, zijn er ook genoeg mogelijkheden voor outdoorfanaten. Tesla laat een foto zien van de Cybertruck met kook- en slaapgelegenheid in de 1,98 meter lange laadbak. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat de fabrikanten van afzetunits een speciale unit voor de Cybertruck ontwikkelen. Het lage, aflopende dak van de Cybertruck biedt een mooie gelegenheid voor een alkoof. Als deze afzetunit ook nog mooi gestroomlijnd wordt en/of een hefdak krijgt zodat de afzetunit amper extra luchtweerstand oplevert, wordt de actieradius ook nog eens zo min mogelijk aangetast.
Handig
Dankzij de ingebouwde omvormers heb je ook al direct 220 volt bij de hand. Bovendien heeft de Tesla Cybertruck ook een ingebouwde compressor zodat luchtbedden en rubberboten in no-time kunnen worden opgepompt.
Nog redelijk betaalbaar
Het is nog even wachten op de Europese prijzen. De prijzen voor de VS zijn wel bekend en beginnen bij net geen 40.000 dollar voor de Single Motor Rear-Wheel Drive met 400 kilometer actieradius en achterwielaandrijving. De andere twee versies hebben vierwielaandrijving. De Dual Motor All-Wheel Drive heeft twee motoren en een actieradius van 480 kilometer. Deze is in de VS verkrijgbaar vanaf 50.000 dollar. De Tri Motor All-Wheel Drive heeft drie motoren, een actieradius van 800 kilometer en een vanafprijs van 70.000 dollar. De levering van de eerste Cybertrucks zal naar verwachting eind 2021 plaats vinden. We kunnen dus nog even sparen, en ondertussen flink wennen aan het uiterlijk.
Voordeliger om mee te rijden
Dat zijn forse bedragen maar bedenk wel dat zo’n voertuig qua wegenbelasting en energieverbruik momenteel nog veel voordeliger dan een vergelijkbare auto op diesel is. Het is niet bekend of je ook met de Cybertruck gratis kunt laden bij de Tesla Superchargers maar op dit moment kun je iedere elektrische auto snelladen bij de laadpunten van Ionity voor slechts 8 euro, ongeacht hoeveel kWh je laadt. Dat betekent dat je voor 8 euro 800 kilometer zou kunnen rijden. In de praktijk gaat snelladen het snelst en meest efficiënt tot 80% van de acculading zodat je ruim 800 kilometer voor die 8 euro kunt rijden. En dan rijd je volledig emissievrij. Alle laadpunten van Ionity maken namelijk uitsluitend gebruik van groene stroom.