Thetford introduceert iNDUS, een nieuw innovatief sanitair systeem voor campers

Thetford iNDUS sanitair systeem

Thetford introduceert iNDUS, een nieuw innovatief sanitair systeem voor campers

In campers zijn we gewend dat we aparte tanks hebben voor drinkwater en twee soorten afvalwater (grijs en zwart). Het vullen en legen van al die tanks is voor veel camperaars een vervelend klusje.

Het nieuwe iNDUS-concept van Thetford heeft een heel andere, naar eigen zeggen zelfs revolutionaire benadering. Dit nieuwe concept biedt camperaars meer gemak, meer hygiëne en meer vrijheid. Met iNDUS wordt een van de minder prettige aspecten van het reizen met de camper een stuk makkelijker en hygiënischer.

iNDUS is een compleet sanitair systeem, waarmee camperaars het gebruikte water op een slimmere en makkelijkere manier kunnen opslaan, hergebruiken en afvoeren. Het systeem bevat drie tanks: een voor drinkwater, een voor grijs afvalwater en een voor zwart afvalwater. Tot zover is er niets nieuws onder de zon.

Grijs afvalwater hergebruiken

Maar met iNDUS wordt het grijze water weer hergebruikt als spoelwater. Daardoor verbruik je minder drinkwater én is de tank voor het grijze afvalwater ook nog eens minder snel vol. Daarnaast kent iNDUS een systeem waarbij er automatisch toiletvloeistoffen in de afvalwatertanks wordt gedoseerd. Daar heb je dus geen omkijken meer naar. En als klap op de vuurpijl heeft iNDUS ook een handige, makkelijke manier om de afvalwatertanks te legen. Hierbij wordt ook nog eens het grijze afvalwater gebruikt om de zwarte afvalwatertank schoon te spoelen. Onderstaande video maakt het duidelijk:

Camperaars legen tanks uit voorzorg vaker dan nodig

Norbert van Noesel, Marketing Manager bij Thetford: “Uit ons onderzoek blijkt dat mensen hun tanks, zowel grijs als zwart water, in veel gevallen leegmaken omdat mensen denken dat ze vol zitten, maar in feite weten ze dat eigenlijk niet. Een andere reden is het feit dat er op dat moment een plek om te legen in de buurt is. En mensen weten niet welke omstandigheden ze de komende dagen zullen tegenkomen.” Daarnaast ervaren mensen nogal wat frustraties tijdens het legen. De geur van zowel zwart als grijs water kan heel onaangenaam zijn, vooral wanneer jij of de mensen die de locatie voor jou bezochten, geen toiletvloeistoffen gebruiken.

Hygiëne

Van Noesel: “Natuurlijk is ook hygiëne hier een relevante factor. Maar tevens enkele praktische ongemakken zoals het brengen van de afvaltank naar de afvoerplek of het besturen van het voertuig precies op de juiste plek boven waterafvoerrooster van het grijze water.”

Met iNDUS kun je gemiddeld 7 dagen off-grid gaan

“Mensen legen hun tanks dus nogal vaak, in veel gevallen weten ze niet precies wanneer en waar en er spelen diverse ongemakken een rol”, zegt Van Noesel. iNDUS brengt het legen van 5 keer per week, tot een gemiddelde van 1. Dus, het systeem laat je volledig off-grid gaan voor een gemiddelde van 7 dagen.

App

Uiteraard wordt het gehele systeem ondersteund door een app. Daardoor heeft de camperaar een volledig en real-time overzicht van het drink- en afvalwater. De app biedt de camperaar alle relevante informatie zoals het niveau van de vloeistof cartridges en de tanks. Ook geeft de app automatisch een waarschuwing met betrekking tot de dichtstbijzijnde looslocatie omdat de tank vol is, en nog veel meer. “Voor de juiste timing van het legen en de beschikbare locaties zal de iNDUS-app van grote hulp zijn. De app zal je vertellen wanneer jouw tanks vol raken en in samenwerking met Campercontact, toont de app meer dan 25.000 mogelijke locaties om de tanks te legen.

Tanks makkelijk en hygiënisch legen

Het legen van de tanks gaat met iNDUS een stuk makkelijker. Zowel het grijswater als het zwartwater wordt in één handeling geleegd met het iNDUS afvoerapparaat. Dit kan in de meeste gevallen zelfs op een grijswater loospunt, zolang deze maar is aangesloten op de algemene rioleringinfrastructuur. “iNDUS heeft een vernuftig afvoerapparaat ontworpen met 2 meter flexibele slang eraan om eenvoudig het afvalwater af te voeren. En het is niet nodig om het afvoerapparaat vast te houden tijdens het lozen. Je plaatst het op het rooster, je opent de klep, drukt op de knop om het proces te activeren en de rest wordt gedaan door het systeem zelf. Het iNDUS systeem sluit goed aan bij de layout van de meeste grijswater looslocaties.”

Modern ogend maceratortoilet

Bij het iNDUS-concept hoort ook een nieuw, modern uitziend en intuïtief maceratortoilet met een ‘soft close’ toiletbril. Door gebruik te maken van een geluidsarme macerator-pomp, wordt het spoelwater gebruik naar een laag niveau gebracht. Het verbruik is vergelijkbaar met dat van het Thetford cassette toilet, 200ml voor een kleine spoeling en 500ml voor een grote spoeling. Van Noesel: “Ter vergelijking, thuis gebruiken we 3 tot 10 liter per spoeling. Door grijswater te hergebruiken voor toiletspoeling besparen mensen gemiddeld 112 liter schoon water per vier weken, en dus ook evenveel afvalwater!” Het iNDUS toilet kan vrijstaand worden geplaatst of met een console aan een muur worden bevestigd. Het toilet kan in feite op iedere willekeurige plaats worden gemonteerd, wat leidt tot nieuwe indelingsmogelijkheden voor camperfabrikanten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel