Tiny-Van: minimalisme van voor tot achter

Tiny-Van camper

Tiny-Van: minimalisme van voor tot achter

Camperen krijgt een nieuwe dimensie met de introductie van de uitermate kleine Tiny-Van. Dit is een supercompacte basic camper die het begrip ‘minimalisme’ naar een hoger niveau tilt.

Dat minimalisme heeft vooral te maken met het feit dat het basisvoertuig heel klein is. Het betreft hier een ‘LEV’, wat staat voor Light Electric Vehicle. In de volksmond: een ‘straatvegersautootje’. Dat heeft natuurlijk zijn nadelen, maar ook voordelen.

Voordelen en nadelen

Wat betreft de voordelen: je hebt alleen een bromfietsrijbewijs nodig, de bestuurder hoeft maar 16 jaar oud te zijn, je betaalt geen wegenbelasting, het energieverbruik is minimaal en ook de verzekering is erg voordelig. Ook de aanschafprijs is bijzonder scherp.

Het voornaamste nadeel is het feit dat het voertuigje maar 45 km/u kan en mag. Dat betekent dat je ook op lang niet alle wegen mag rijden, wat het rijden en navigeren wat gecompliceerder maakt. Ook de actieradius – met een volle accu kun je ongeveer 75 kilometer rijden – is nogal beperkt.

Het voertuig voldoet aan de Europese veiligheidsnormen voor quadricycles en is uitgerust met basisveiligheidsvoorzieningen zoals een rolkooi, veiligheidsgordels en een achteruitrijcamera.

Uitermate compact

Met een lengte van slechts 3 meter, een breedte van 1,50 meter en een gewicht van 425 kg moge het duidelijk zijn dat de Tiny-Van een van de meest compacte campers op de markt is. Niet alleen het formaat is minimalistisch, maar ook het interieur. De laadbak van het basisvoertuig – een Aixam D-Truck – is te klein om in te slapen. Daarom heeft men ervoor gekozen om bovenop de laadbak een daktent te plaatsen. Die biedt slaapruimte voor twee personen.

Nu er in de laadbak geen bed hoeft te komen, biedt die genoeg ruimte voor een zithoek en keukenblok. Hoewel je geen luxe mag verwachten, biedt het interieur alles wat je nodig hebt voor een basic kampeerervaring en ziet het er best wel netjes uit. Helaas zul je ook een was/toiletruimte moeten ontberen. Ook daar is geen ruimte voor beschikbaar.

Best aardig betaalbaar

De Tiny-Van is in Frankrijk geprijsd rond de €30.000. Dat is natuurlijk veel geld maar altijd nog vele malen goedkoper dan een nieuwe camper in een ‘volwassen’ formaat. De fabrikant richt zich met dit voertuig op een nichepubliek dat op zoek is naar een eenvoudige en toegankelijke manier om te kamperen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel