Tolpoortjes in Frankrijk straks verleden tijd?

Péage Autorute Frankrijk

Tolpoortjes in Frankrijk straks verleden tijd?

Het blijft voor de Fransen en veel toeristen een bron van ergernis: de tolpoortjes langs de Péage in Frankrijk. Van de 12.000 strekkende kilometer snelweg in Frankrijk is zo’n 10.000 kilometer tolweg.

Bij ieder begin en einde van zo’n toltraject staan tolpoortjes. Ook bij alle afslagen. Dat betekent dat daar steeds het nodige oponthoud ontstaat. Op drukke dagen loopt dat soms behoorlijk uit de hand.

Bovendien zijn die tolpoortjes, als daar regelmatig lange rijen wachtende auto’s met draaiende motor staan, ook niet bepaald goed voor het milieu. Daarom overweegt Frankrijk om deze tolpoortjes te vervangen door een elektronisch betaalsysteem.

Elektronisch betaalsysteem

Minister Borne van Verkeer heeft daarom een wetsvoorstel ingediend ter vervanging van de bekende tolpoortjes. Ze wil het liefste overgaan op een volledig elektronisch betaalsysteem, wat bijvoorbeeld ook al in Noorwegen en Portugal is ingesteld. In Portugal is een systeem opgezet waarbij het kenteken ter hoogte van de vroegere tolpoortjes wordt gescand. De betaling vindt dan achteraf plaats. Er zijn ook systemen, zoals in Noorwegen, die met een speciaal elektronisch kastje in de auto werken.

Medio 2021 eerste traject gereed

Het eerste traject waar dit nieuwe systeem in werking wordt gesteld, is van Parijs naar Caen. Op dit traject zou je vanaf medio 2021 elektronisch moeten kunnen betalen. In het mobiliteitsplan van minister Borne staan ook plannen om de Fransen meer aan het fietsen te krijgen.

Foto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Like dit artikel
Tweet dit artikel