Tonke, Affinity, Knaus en Frankia zijn winnaar Kampeerauto van het jaar 2023

Tonke, Affinity, Knaus en Frankia zijn winnaar Kampeerauto van het jaar 2023

Tonke, Affinity, Knaus en Frankia zijn winnaar Kampeerauto van het jaar 2023

Op de openingsdag van de Caravana in Leeuwarden zijn de winnaars van de verkiezing voor de Kampeerauto van het jaar 2023 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er winnaars in vier categorieën: camperbusje, buscamper, halfintegraal- en integraalcamper.

Tijdens een feestelijke prijsuitreiking werden op de stand van de NKC op de Caravana 2023 de volgende campers tot winnaar in hun categorie uitgeroepen: de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i.

Verkiezing

De NKC hanteert voor deze verkiezing een beproefde methode: een vakjury selecteert voor iedere categorie de genomineerden waarna het publiek vervolgens zijn stem mag uitbrengen. Aan de hand van de publieksstemming worden de definitieve winnaars bepaald. Die vakjury bestaat uit Mieke Scharloo (hoofredacteur NKC Kampeerauto), Steven Durnez (Campertijd) en Jos Mark (Campingtrend). Aansluitend kon het publiek tot 1 november 2022 zijn stem op een van de genomineerde campers uitbrengen.

De Kampeerauto van het jaar 2023 in de vier categorieën zijn dus de de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i geworden. Onderstaand de juryrapporten:

Categorie camperbusje: Tonke EQV

In de nieuwe categorie camperbusje gingen de stemmen massaal naar de elektrische Tonke EQV, gebaseerd op de Mercedes EQV. Deze compacte camper heeft een volwassen actieradius van maar liefst 360 kilometer. Met een lengte van 5,15 meter biedt hij alles wat je voor een campertrip nodig hebt: vier slaapplekken, een buitendouche, een keuken met inductieplaat en een compressorkoelbox en ruimte voor een los toilet. Zijn concurrenten waren de E-Vanster van Pössl en de Karmann Duncan 545.

Categorie buscamper: Affinity Duo

Onder de buscampers was de Affinity Duo het populairst. Deze eigenzinnig ingerichte tweepersoonsbus geeft een heel ruimtelijk gevoel door het uitschuifbare Franse bed met ernaast een badkamer met douche. De camper is wintervast, heeft een ruime keuken en biedt veel opbergruimte onder het bed en in de wanden. De Affinity Duo kan ook prima een paar dagen los van de paal functioneren. De Laika Ecovip en de LMC Innovan waren de twee andere genomineerde modellen in de categorie buscamper.

Categorie halfintegraal camper: Knaus Tourer Van 500 MQ

Verrassend was de winnaar in de categorie halfintegraalcampers: de Knaus Tourer Van 500 MQ op Volkswagen T6. Deze compacte camper heeft een innovatieve badkamer die je voor gebruik uitbouwt tot een royale douchecabine. Die is zo ruim dat je er bijna met z’n tweeën in past. Ook door de FoldXPand-achterwand blijft er extra veel binnenruimte over in de camper, die nog geen zes meter lang is. Handig in het gebruik is de compressorkoelkast op de kopse kant van het keukenblok die aan twee kanten open kan. De Knaus Tourer Van nam het op tegen twee spraakmakende en vernieuwende modellen: de Bürstner Lyseo Gallery TF 689 G en de Hymer Venture S.

Categorie integraal camper: Frankia Neo-i

In de categorie integraalcampers waren slechts twee campers genomineerd, omdat de jury dit jaar weinig innovaties waarnam. De Frankia Neo-i sleepte de titel voor 2023 in de wacht vanwege het relatief lage basisgewicht, waardoor de camper met een B-rijbewijs mag worden bestuurd, de slim ingerichte badkamer en de ruime stahoogte van twee meter. De andere genomineerde was de Adria Supersonic 780 SL.

Uiteraard zijn de winnaars van de verkiezing nog tot en met komend weekend op de Caravana in Leeuwarden te bewonderen.

 

Bron: NKC

Like dit artikel
Tweet dit artikel