Trends op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2023

Trends op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2023

Trends op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2023

Vandaag opent de Kampeer & Caravan Jaarbeurs zijn deuren. Tot en met het weekend is de Jaarbeurs in Utrecht hét mekka van de kampeerliefhebber. Als vanouds is er in de hallen van de Jaarbeurs een keur aan nieuwe voertuigen en toebehoren te zien, terwijl ook de bestemmingen en campings goed zijn vertegenwoordigd.

Maar wat is er nu anders aan de 2023-editie van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs? Welke veranderingen zijn er gaande? Wat speelt er in de markt? Het motto van de beurs is “waar herinneringen beginnen”, maar we kunnen ook aan “dit is de toekomst van het kamperen” denken. Onderstaand een overzicht van actuele ontwikkelingen in de kampeerbranche.

Meer buscampers en camperbusjes

Waar een aantal jaren geleden de halfintegraal camper veruit het meest populaire campermodel was, gaat de aandacht de laatste jaren steeds meer uit naar buscampers en camperbusjes. Ook merken die helemaal geen buscampers of camperbusjes bouwden, hebben deze in het assortiment opgenomen. Nog een actuele ontwikkeling: deze voertuigen schijnen nu opeens ‘camper vans’ te moeten heten. Verwar die niet met de ‘vans’ zoals de camperfabrikanten hun meest compacte halfintegralen vaak plegen te noemen.

Andere basisvoertuigen

Deze trend is al even gaande maar heeft het afgelopen jaar een enorme stroomversnelling meegemaakt. De Fiat Ducato, jarenlang het meest geliefde basisvoertuig voor campers, is nogal uit de gratie geraakt bij de camperbouwers. Voor de wat duurdere campers wijken de fabrikanten vaak uit naar de Mercedes-Benz Sprinter terwijl de meer betaalbare campers steeds vaker op basis van een Ford Transit basisvoertuig worden gebouwd. Maar ook Volkswagen doet steeds meer van zich horen in de branche.

Caravans, vouwwagens en campingtrailers voor elektrische auto’s

De opkomst van elektrisch rijden stelt menig caravanbezitter voor een uitdaging. Lang niet alle elektrische auto’s kunnen een caravan trekken. Daarnaast moeten deze auto’s, als ze een caravan trekken, onderweg relatief vaak worden opgeladen. Diverse fabrikanten springen op deze behoefte in door compactere, lichtere en gestroomlijndere caravans aan te bieden. Ook zien we dat de vouwwagen mede hierdoor opnieuw in de belangstelling staat en er dat er ook diverse lage, gestroomlijnde kampeertrailers en allerlei tussenvormen op de markt komen.

Elektrische campers

Ze zijn hier de afgelopen tijd al regelmatig aan bod geweest. Hoewel de meeste camperaars het waarschijnlijk nog niet zo zien zitten, zullen elektrische campers zullen over enkele jaren een substantieel deel van de camperverkopen uitmaken. Het zijn nu nog vooral de buscampers en camperbusjes die met een elektrische aandrijving worden aangeboden, en daarvan zijn er in Utrecht de nodige te zien.

Duurzaamheid

Er is steeds meer vraag naar duurzame producten en duurzame manieren om de vakantie te besteden. Uitgerekend de kampeerbranche heeft volop mogelijkheden om aan die vraag te voldoen en doet dat ook. Duurzaamheid gaat verder dan een spaarlamp. Fabrikanten zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak van het gebruik van milieuvriendelijke materialen, die gerecycled en/of recyclebaar zijn. Ook staan milieuvriendelijke productiemethoden en ‘groene’ verblijfsmogelijkheden steeds meer in de belangstelling. Uiteraard zijn ook de elektrische campers en de caravans/trailers voor elektrische auto’s een gevolg van de gestegen aandacht voor duurzaamheid.

Natuurlijke materialen

Door de focus op duurzaamheid zien we niet alleen dat er meer aandacht is voor elektrische mobiliteit, maar ook voor meer natuurlijke materialen. Er zijn steeds meer caravans, campers en kampeertrailers waarvan het interieur is vervaardigd van natuurlijke materialen, wat vaak voor een onnavolgbare, pure sfeer zorgt.

Van gas naar stroom

Een ontwikkeling die de laatste jaren steeds meer doorzet: caravans en campers die voor het koken en de verwarming niet langer gebruikmaken van gas, maar in plaats daarvan elektriciteit gebruiken. Er zullen op de beurs verschillende ’gasloze’ recreatievoertuigen te zien zijn.

Alternatieve indelingen

Zowel camper- als caravanfabrikanten gaan steeds verder in hun zoektocht naar nieuwe indelingen. Zo zien we steeds vaker campers met een ‘face tot face’ zitgroep, of met een loungezit achterin, of met een afwijkende L-zit. Bij de caravans maakt men steeds slimmer gebruik van hefbedden, zodat ook niet al te grote caravans soms een groot aantal slaapplaatsen – tot wel 7 – heeft. Bij de buscampers zien we steeds vaker dat men oplossingen zoekt om voertuigen van nog geen zes meter lengte te voorzien van langsbedden.

Stoer, off-road en off-the-grid

Het kan voor sommige kampeerders niet avontuurlijk genoeg zijn. Sommigen zoeken stoere off-road campers terwijl anderen op zoek zijn naar oplossingen om zelfvoorzienend te kunnen overnachten. Slapen hoeft niet langer in campers en caravans, wie het avontuur zoekt slaapt net zo lief in een daktent, hangmat of onder een tarp.

Connectiviteit

We gaan onze smartphone en tablet niet alleen gebruiken om met elkaar in contact te komen, of te internetten of om media te streamen. Caravans en campers zijn steeds vaker ‘connected’ via apps waarbij de gebruikers de verwarming, verlichting of wat ze ook maar willen via hun touchscreen kunnen bedienen.

De markt stabiliseert zich

En ook wat goed nieuws: voor zover we kunnen zien is de ‘gekte’ uit de markt. Dat betekent dat de prijzen zich langzaam beginnen te stabiliseren en dat de levertijden ook wat korter lijken te worden. Onderstaand nog een impressie van de beurs van vorig jaar:

Like dit artikel
Tweet dit artikel