Tv-programma’s ook voor kampeerders geliefde bron van vakantie-inspiratie

Tv-programma’s ook voor kampeerders bron van vakantie-inspiratie

Tv-programma’s ook voor kampeerders geliefde bron van vakantie-inspiratie

Tijdens de lunch op kantoor of aan tafel met vrienden komt het vaak ter sprake: “Zag je gisteren B&B Vol Liefde?” Of: “Waar zou dat prachtige strand liggen in Het Perfecte Plaatje?” Nederlandse kijkers laten zich niet alleen vermaken, maar ook verleiden. De televisie blijkt namelijk nog steeds een stevige motor achter vakantieplannen.

Een recente enquête van touroperator TUI toont aan dat tv-programma’s en series nog altijd volop inspiratie bieden voor de keuze van vakantiebestemmingen. Van klassieke kampeerprogramma’s tot exotische reisserie, Nederlanders laten zich massaal beïnvloeden door wat ze op het scherm zien. Hoe werkt die inspiratie precies, en welke programma’s prikkelen de reislust het meest?

Inspiratie uit het scherm: van kijken naar boeken

Volgens het onderzoek van TUI laat 52% van de vakantiegangers zich weleens inspireren door een tv-programma of serie. En daar blijft het niet bij. Meer dan de helft van deze groep – 59% – boekt uiteindelijk daadwerkelijk een reis naar de locatie die zij op televisie zagen. Verrassend genoeg geeft 96% aan dat de reis ook voldeed aan hun verwachtingen. Blijkbaar weten programma’s de sfeer en uitstraling van een bestemming goed te vangen – zonder dat het aanvoelt als reclame.

De aantrekkingskracht zit vaak in het realistische en herkenbare karakter van de programma’s. Geen gelikte reiscommercials, maar gewone mensen op een camping in Frankrijk, een stel dat emigreert naar Zweden, of een presentator die de bus pakt in Vietnam. Het zijn die situaties die het voor kijkers tastbaar maken.

Van kampeertelevisie tot streaming-serie

De meest genoemde inspiratiebronnen zijn overwegend Nederlandstalige producties. 3 op Reis, Floortje naar het Einde van de Wereld, Wie is de Mol? en Ik Vertrek scoren hoog. Programma’s die niet alleen veel worden bekeken, maar ook vaak worden besproken. In de lijst staan ook klassiekers als Campinglife, dat ondanks zijn stop in 2016 nog steeds tot de verbeelding spreekt, en de opvolger Camp to Go, waarin gezinnen kennismaken met kampeervormen die ze nooit eerder probeerden.

Streamingdiensten spelen een bescheidener rol, maar zijn niet zonder invloed. Het ‘White Lotus-effect’ wordt merkbaar in een stijgende belangstelling voor Koh Samui in Thailand. En ook Amerikaanse of Scandinavische series op Netflix en HBO Max brengen kijkers op ideeën, al blijft het concrete boekgedrag vooral gekoppeld aan Nederlandse producties.

Van strand tot stad – dit boeken tv-kijkers het liefst

De inspiratie vertaalt zich naar heel uiteenlopende reisvormen. Van de kijkers die een reis boeken na tv-inspiratie, kiest 39% voor een rondreis – vaak in een land dat uitgebreid aan bod kwam in bijvoorbeeld Floortje naar het Einde van de Wereld. Zon- en strandvakanties volgen met 32%, stedentrips met 10% en cruises met 2%. Vooral landen als Griekenland, Spanje en Italië doen het goed, mede dankzij hun prominente rol in B&B Vol Liefde en Het Perfecte Plaatje op Reis.

Opvallend zijn ook bestemmingen als IJsland, Zuid-Afrika en Mexico, die in eerdere jaren minder vanzelfsprekend waren. Deze bestemmingen worden zichtbaar aantrekkelijker door het persoonlijke perspectief in programma’s zoals Reizen Waes of Expeditie Robinson, waarin ook de minder toeristische kant van een land in beeld komt.

Herkenbaarheid werkt: ‘Mister Camping’ nog ongekend populair

Een apart geval is Campinglife. Ondanks dat het programma al bijna tien jaar van de buis is, staat het nog altijd in de top-10 van meest inspirerende tv-titels. De opvolger Camp to Go, die sinds 2020 op RTL4 wordt uitgezonden, doet daar inmiddels niet voor onder. Beiden worden gepresenteerd door Sander Janson, die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een vertrouwd gezicht voor kamperend Nederland.

Wat opvalt is dat juist deze programma’s het kamperen weer een gezicht geven. Geen commerciële beelden van hypermoderne campers, maar een gezin dat worstelt met een vouwwagen of verrast wordt door het comfort van een daktent. De nuchtere toon en herkenbare situaties sluiten goed aan bij het Nederlandse kampeerpubliek, dat vaak op zoek is naar praktische inspiratie, geen exotische droom.

Voor veel kijkers blijft het niet bij plannen maken voor de volgende zomer. Steeds vaker leidt zo’n televisiemoment tot directe actie. De populariteit van online boeken speelt hierin mee: wie na een uitzending denkt “daar wil ik heen”, zit met een paar klikken al bij de beschikbaarheid van vluchten of campings. Zeker bij programma’s die bestemmingen op een toegankelijke en niet-gepolijste manier tonen, is de stap van inspiratie naar reservering klein.

Kampeerprogramma’s

Bijzondere aandacht verdienen programma’s die expliciet op het kampeerleven zijn gericht. Camp to Go laat gezinnen kennismaken met nieuwe vormen van kamperen en legt uit wat erbij komt kijken. Door de praktische invalshoek — denk aan hoe je een daktent opzet of wat een elektrische vouwwagen kan betekenen voor comfort en reistijd — biedt het programma méér dan mooie plaatjes. Het is juist die combinatie van informatie en herkenbaarheid die kijkers ertoe aanzet het zelf ook te proberen.

Dat ook streamingseries effect hebben, blijkt uit toeristische data. Lokale ondernemers in bijvoorbeeld IJsland en Sicilië merken toegenomen belangstelling voor filmlocaties. Dit gebeurt niet altijd op grote schaal, maar genoeg om de opkomst van zogenoemd ‘set-jetting’ — reizen naar filmlocaties — als fenomeen te onderbouwen.

Gezien in…

Nederlandse reisorganisaties en campings spelen daar geleidelijk op in. Op sommige plekken verschijnen aanduidingen “zoals gezien in…” of worden routes samengesteld langs bekende televisielocaties. Toch blijft het vooral de kijker zelf die op zoek gaat naar de sfeer of plek die hem of haar is bijgebleven van het scherm. Of dat nu een eenvoudige boerencamping in de Drôme is, een wit dorpje in Andalusië of een verlaten strand in Zuid-Afrika.

Wat deze trend vooral duidelijk maakt, is dat televisie — ondanks streaming, social media en influencerreizen — nog steeds veel invloed heeft op ons reisgedrag. Niet door marketing of opgeklopte beelden, maar juist door het tonen van authentieke ervaringen en echte locaties. En in het geval van kamperen: door te laten zien dat ook een eenvoudige overnachting onder de sterren iets is om naar uit te kijken.

Like dit artikel
Tweet dit artikel