Twee jubileummodellen van 50-jarige Niewiadow

jubileummodellen Niewiadow caravans

Twee jubileummodellen van 50-jarig Niewiadow

In de jaren’80, toen de caravans niet aan te slepen waren en de trekauto’s meestal een stuk minder krachtig waren, zag je regelmatig caravans van het Poolse merk Predom. Deze caravans waren namelijk licht, compact en betaalbaar, en waren daardoor redelijk succesvol.

Ze waren voor die tijd behoorlijk basic ingericht, hoewel de polyester opbouw weer van toegevoegde waarde was. Maar door de toenemende vraag naar luxueuzere caravans verdwenen de Predom caravans een beetje uit het straatbeeld. Ze worden echter nog steeds verkocht, onder de merknaam Niewiadow, naar het in 1973 opgerichte bedrijf. Inderdaad, Niewiadow is 50 jaar geleden opgericht, een mooie gelegenheid om een paar jubileummodellen op de markt te brengen.

Jubileummodellen

Niewiadow brengt inmiddels ook wat modernere modellen op de markt maar voor de jubileummodellen greep men uiteraard terug naar de ‘good old’ N126-modellen. Deze caravans komen qua ontwerp namelijk het meest overeen met de eerste modellen van het Poolse merk. In technisch opzicht zijn ze uiteraard een stuk geavanceerder dan de modellen uit de jaren ’70.

Men koos als basis voor de N126 en N126NT, waarvan beiden slechts 50 stuks als jubileummodel worden gebouwd. De N126D heeft voorin een kleine standaardzit en achterin een normale standaardzit, welke kunnen worden omgebouwd naar in totaal 3 slaapplaatsen. Halverwege de linkerzijde bevindt zich het keukenblok, en aan de rechterzijde is de bergkast. Deze indeling heeft geen toiletruimte. De N126NT heeft alleen voorin een standaardzit en dus maar 2 slaapplaatsen. Achterin bevindt zich de eindkeuken en een toiletruimte.

Beide jubileummodellen vallen aan de buitenzijde op door de opvallende blauwe metallic folie. Ook heeft men de ruiten grijs getint en de graphics met het logo en de merknaam wat prominenter uitgevoerd.

Die moderne kleuren van het exterieur vinden we ook terug in het interieur. Hier heeft men gekozen voor het “Rima” houtdecor, dat wordt gecombineerd met een antracietkleurige werkblad en tafelblad. De vloer en de zijwanden zijn uitgevoerd in lichtgrijs. De exclusieve, bekleding – waarbij de blokken naar de populaire patronen uit de jaren 80 refereren – maakt het geheel af. Verder is het jubileummodel uitgevoerd met Truma-verwarming, een anti-slingerkoppeling en lichtmetalen velgen.

Niet op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Helaas kunnen we deze jubileummodellen van Niewiadow, voor zover we aan de deelnemerslijst kunnen zien, niet bewonderen op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs die morgen in Utrecht van start gaat. Ze waren wel te zien op de Caravan Salon in Düsseldorf, en zijn uiteraard ook verkrijgbaar bij de Nederlandse en Belgische Niewiadow-dealers.

Foto’s: © rondreiscaravans.nl

Like dit artikel
Tweet dit artikel