Twee unieke camperbusjes tonen de mogelijkheden van de elektrische Volkswagen ID.Buzz

camperbusjes op basis van de elektrische Volkswagen ID.Buzz

Twee unieke camperbusjes tonen de mogelijkheden van de elektrische Volkswagen ID.Buzz

Met de komst van de Volkswagen ID.Buzz is er een interessant elektrische basisvoertuig voor camperbusjes bijgekomen. Maar eigenlijk is die net iets aan de korte kant, en is het dus wachten op de aangekondigde verlengde versie. Die VW ID.Buzz met de langere wielbasis zou komende zomer gelanceerd worden en komt wellicht volgend jaar.

Goede kans dat we op de Caravan Salon daarom een prototype van de VW ID.Buzz California kunnen bewonderen. Maar in de tussentijd zitten de camperbouwers natuurlijk niet stil en gaan ze ook aan de slag met de VW ID.Buzz zoals die nu beschikbaar is. Zo kwamen er de afgelopen weken twee unieke camperbusjes op basis daarvan in het nieuws, die laten zien dat de VW ID.Buzz alles in zich heeft om een ware opvolger van het iconische Volkswagen busje te worden.

Love ID.Buzz Camper als de Solarized Dvan

Twee Britse bedrijven hebben van deze elektrische ID.Buzz een camperbusje gemaakt. Zowel de Love ID.Buzz Camper als de Solarized Dvan zijn gebaseerd op de Volkswagen ID.Buzz met lange wielbasis, maar ze zijn toch heel verschillend.

De Love ID.Buzz Camper: nostalgie ontmoet moderne technologie

De Love ID.Buzz Camper is ontworpen door Love Campers, een bedrijf dat bekend staat om het ombouwen van klassieke Volkswagens tot campers. Zij hebben de Volkswagen ID.Buzz omgetoverd tot een retrostyle-camperbusje met moderne snufjes.

Flexibel interieur

De Love ID.Buzz Camper heeft een modulair interieur, waardoor je de indeling gemakkelijk kunt aanpassen aan je wensen. De zitbank kan bijvoorbeeld worden omgevormd tot een tweepersoonsbed. Bovendien is er een uitschuifbare keuken met een koelkast en een fornuis aanwezig. De Love ID.Buzz Camper biedt ook een draagbaar chemisch toilet en een buitendouche voor extra comfort tijdens het kamperen.

De Solarized Dvan: gericht op duurzaamheid en zelfvoorziening

De Solarized Dvan is ontworpen door TC Conversions, eveneens een Brits bedrijf dat is gespecialiseerd in het ombouwen van camperbusjes. Deze camper is bedoeld voor reizigers die duurzaamheid en zelfvoorziening belangrijk vinden. De Solarized Dvan is namelijk uitgerust met een krachtig zonnepaneelsysteem met een capaciteit van 1.500 watt. Hiermee kan de accu van de camper deels worden bijgeladen, waardoor de actieradius wordt vergroot.

Een interieur vol innovaties

Het interieur van de Solarized Dvan is eveneens modulair, maar biedt enkele extra innovaties. Zo is er een slimme opbergruimte voor fietsen en andere spullen. Ook is er een uitschuifbare keuken met inductiekookplaat, die zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.

Vergelijkbaar, maar toch verschillend

Hoewel beide campers zijn gebaseerd op de elektrische Volkswagen ID.Buzz, hebben ze elk een unieke insteek. De Love ID.Buzz Camper richt zich op liefhebbers van klassieke Volkswagens die graag modern gemak willen ervaren, terwijl de Solarized Dvan zich focust op duurzaamheid en zelfvoorziening. Beide modellen bieden kampeerders een comfortabele en milieuvriendelijke manier om eropuit te trekken.

Een blik op de prestaties

De prestaties van beide camperbusjes zijn vergelijkbaar, aangezien ze op hetzelfde elektrische platform van de Volkswagen ID.Buzz zijn gebaseerd. Ze hebben een maximale snelheid van 160 km/u en accelereren in ongeveer 8 seconden naar 100 km/u. De campers zijn dus niet alleen geschikt voor het verkennen van het platteland, maar ook voor het cruisen op de snelweg, waarbij de bijzonder vlotte acceleratie ook een wat sportievere en ‘dynamischere’ rijstijl mogelijk maakt.

Ook een prima keuze voor kampeerliefhebbers

De op de Volkswagen ID.Buzz gebaseerde camperbusjes zijn een uitstekende keuze voor kampeerliefhebbers die op zoek zijn naar een duurzaam en flexibel voertuig. De Love ID.Buzz Camper en de Solarized Dvan hebben beide hun eigen unieke karakter en voorzieningen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten kampeerders. Welk model je ook kiest, met deze elektrische camperbusjes beleef je ongetwijfeld een fantastische kampeerervaring.

Beschikbaarheid en prijzen

Zowel de Love ID.Buzz Camper als de Solarized Dvan zijn momenteel nog in de conceptfase. De verwachting is dat ze binnen enkele jaren op de markt zullen verschijnen. Goede kans dat men dan meteen de versie met lange wielbasis gebruikt. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar gezien de specificaties en het feit dat ze zijn gebaseerd op het feit dat de Volkswagen ID.Buzz allesbehalve het goedkoopste busje is, zullen ze waarschijnlijk in het hogere prijssegment vallen.

Langere afstanden zijn prima te doen

De huidige VW ID.Buzz beschikt over een volledig elektrische aandrijving waarbij de accucapaciteit van 77 kWh voor een theoretische actieradius van ruim 400 kilometer zorgt. Voor normale ‘toeristische’ ritten over binnenwegen zal die 400 kilometer aardig kloppen. Op de snelweg echter niet, dan speelt de luchtweerstand een grote rol en zal het energiegebruik al gauw 27,5 kWh per 100 kilometer bedragen. Dat betekent dat je de ID.Buzz dan al na zo’n 250 kilometer moet opladen.

Onderweg kan dat aan de DC-snellader, waarmee je de accu meestal tot 80 procent oplaadt. Dat duurt ongeveer een half uur. Dan is de accu niet helemaal vol en kun je dus weer zo’n 200 kilometer rijden. Dat wil zeggen dat je op één dag makkelijk zo’n 550 kilometer af kunt leggen, wat voor de meeste camperaars wellicht iets minder is ze op een dag zouden willen rijden. Langer kan natuurlijk ook. Als je de ID.Buzz na die 550 kilometer nog een half uur aan de snellader zet, dan kun je op een dag ongeveer 750 kilometer rijden.

Met de langere versie kun je ook over een 111 kWh accu beschikken. Dan heb je op de snelweg een bereik van ongeveer 400 kilometer. Met één laadpauze haal je dan ruim 700 kilometer en met twee laadpauzes haal je dan zelfs 1000 kilometer op een dag.

Elektrisch camperen is uiteindelijk wel de toekomst

De introductie van deze twee elektrische camperbusjes op basis van de Volkswagen ID.Buzz benadrukt de groeiende interesse in duurzaam kamperen. Met een toenemend aantal elektrische basisvoertuigen op de markt wordt het voor liefhebbers van buscampers en camperbusjes steeds gemakkelijker om te kiezen voor een milieuvriendelijke optie. De toekomst van camperen is ongetwijfeld elektrisch, al zijn er nog vele uitdagingen te overwinnen, en met de Love ID.Buzz Camper en Solarized Dvan wordt deze toekomst steeds concreter.

Like dit artikel
Tweet dit artikel