Ugly-Bag slaapzak van Appalachian Gear Company moet een duurzaam alternatief voor dons bieden

Ugly-Bag slaapzak van Appalachian Gear Company

Ugly-Bag slaapzak van Appalachian Gear Company moet een duurzaam alternatief voor dons bieden

De Appalachian Gear Company introduceert een gloednieuwe slaapzak met de illustere naam Ugly-Bag. Die is naar eigen zeggen de eerste waterbestendige, ademende slaapzak waarvan het isolerende deel voor de volle 100% uit alpaca fleece bestaat.

Alpaca fleece, met als bestanddeel uiteraard de wol van de alpaca, is vochtregulerend, ademend, temperatuur regulerend, geur resistent en biedt ook een ontzettend goede warmte/gewichtsverhouding.

Met de Ugly-Bag, waarvoor patent is aangevraagd, biedt de Appalachian Gear Company een duurzaam alternatief voor isolatie van dons. Men zegt dat alpaca fleece een natuurlijk isolerend materiaal is dat, in tegenstelling tot dons, ook goed isoleert als het nat is. De buitenkant van de Ugly-Bag is gemaakt van soft-structure Tyvek, een waterbestendig, slijtvast en ademend materiaal.

Duurzamer alternatief voor dons

Zoals John Gage, mede-oprichter van de Appalachian Gear Company zegt: “De Ugly-Bag is het eerste goed functionerende alternatief sinds tientallen jaren. Het is een no-brainer voor iedereen die op zoek is naar een duurzamer alternatief voor dons, dat niet meer isoleert zodra het nat wordt en dat ook afhankelijk is van de tijk om je daadwerkelijk warm te houden. Bovendien is de buitenkant die we gebruiken veel minder gevoelig voor slijtage dan andere synthetische stoffen die er zijn. Dat betekent ook dat het aanzienlijk minder bijdraagt aan de vervuiling door microplastics. Het is niet de mooiste optie, maar we denken dat mensen meer belang hechten aan prestaties en duurzaamheid dan aan uiterlijk als het op hun outdoor-uitrusting aankomt.”

Slaapzak met col

Maar niet alleen de voor de Ugly-Bag gebruikte materialen zijn afwijkend, ook de constructie is anders als we van een slaapzak gewend zijn. De Ugly-Bag bestaat in feite uit een lakenzak van alpaca fleece met daar omheen die kunststof buitenkant. Hij weegt ongeveer 1,35 kilo en is samengepakt ongeveer 25 x 15 cm groot. De ritsloze slaapzak heeft is voorzien van een ritsloze constructie. De vorm doet denken aan die van een mummieslaapzak maar hij heeft geen echte capuchon. Wel heeft hij een elastiek bij de opening en op de borst, een soort van ‘col’ van een extra strook alpaca die rond de nek kan worden ingestopt en ook als een capuchon over het hoofd heen kan worden getrokken.

In een tent kan Ugly-Bag op een isolerend slaapmatje worden gebruikt tot ongeveer het vriespunt. In combinatie met de eigen lakenzak, die eveneens van alpaca is gemaakt, zou hij geschikt moeten zijn voor temperaturen tussen de -12 en -9 graden Celcius.

Uitgebreid getest

De bekende buitensporter Ben Vaughan heeft de slaapzak uitgebreid getest voor de Appalachian Gear Company: “Deze slaapzak was mijn thuis van februari tot september vorig jaar. Ik heb hem in elk weertype gebruikt tijdens een avontuur van 4000 kilometer, van de sneeuw van de Smoky Mountains tot de droge woestijn van New Mexico, en op grote hoogtes van Colorado tot het Wind River Range van Wyoming. Hij is licht, waterdicht en uiterst comfortabel, en omdat hij alpacavezels aan de binnenkant heeft, is hij bijna geurloos. Dat laatste is heel belangrijk voor iemand die lange meerdaagse tochten maakt.”

De Ugly-Bag kost op de website van de Appalachian Gear Company ongeveer 250 euro. Men wil de slaapzak ook wel naar de EU verzenden maar dan moet je wel rekening houden met verzendkosten, BTW en invoerrechten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel