Ultralichte tent van Dyneema

Locus Gear Djedi Dyneema tent

De Djedi van Locus Gear, een ultralichte tent van Dyneema

Een Japanse fabrikant heeft afgelopen week een ultralichte, enkeldaks tent geïntroduceerd die minder dan 900 gram weegt en bruikbaar is onder extreme omstandigheden. Dit maakt de tent uitermate geschikt voor trektochten, meerdaagse wandelingen en bergbeklimmingen.

Het geheim van het lage gewicht van de tent zit hem in het Dyneema-materiaal. Dit weegt maar 40 gram per vierkante meter. Befaamde merken zoals Hyper Lite Mountain Gear en Z-Packs maken al gebruik van dit materiaal voor de productie van hun lichtgewicht rugzakken en tenten. Ook wordt het materiaal gebruikt bij de productie van ultralichte sportauto’s en watersport- en klimmaterialen.

Combinatie Dyneema met waterdicht membraan

De Japanse tentenproducent Locus Gear heeft in samenwerking met de producent van Dyneema een tent geïntroduceerd waarin de eigenschappen van dit materiaal worden gecombineerd met de waterdichtheid van eVent materiaal. Dit laatste materiaal wordt vooral gebruikt voor waterdichte jassen en broeken. Deze combinatie resulteert in een lichtgewicht tent die bestand is tegen regenbuien en stormwinden. De tent heet officieel de Locus Gear Djedi en is een van de eerste tenten gemaakt van waterdicht Dyneema.

Ademende enkeldaks tent

De Djedi is een enkeldaks tent. Dit houdt in dat maar één wandje de gebruiker van de elementen scheidt. Het voordeel hiervan is, is dat de tent een stuk lichter is. In tegenstelling tot andere enkeldaks tenten heeft de Locus Gear Djedi een ademend membraan. Dit zorgt ervoor dat er weinig condensvorming is.

Verder kan de Djedi erg compact worden ingepakt. Wanneer de tent is ingepakt is hij maar een fractie groter dan een 1 liter drinkfles. Het is een van de eerste tenten die minder dan een kilo weegt en toch te gebruiken is in extreme alpiene omstandigheden.

Niche product

De Locus Gear Djedi is duidelijk een niche product. Daarom worden er ook maar een beperkt aantal van geproduceerd. Dit zie je terug in de prijs. Voor één tent betaal je zo $1175. Het lijkt er gelukkig op dat steeds meer bedrijven zich gaan interesseren in dit soort ultralichte waterdichte Dyneema-tenten. Wie weet zien we in de nabije toekomst wel meer van dit soort tenten op de markt komen. Dan is er ook een goede kans dat de prijzen iets gaan zakken.

Like dit artikel
Tweet dit artikel