VACO bezorgd om schrikbarende toename versleten banden

kampeerzaken.nlDe Vereniging VACO maakt zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid nu consumenten als gevolg van de crisis langer door blijven rijden op versleten of beschadigde banden. Omdat ook de frequentie van de APK-keuringen is afgenomen, wordt het effect bovendien nog eens versterkt.

 
De bij de Vereniging VACO aangesloten bandenservice- en inzamelingsbedrijven hebben in het laatste half jaar geconstatereerd dat steeds meer Nederlandse automobilisten de aanschaf van nieuwe banden zo lang uitstellen, dat ze door blijven rijden op totaal versleten banden waarvan het karkas soms zelfs bloot ligt.


 

Versleten banden levensgevaarlijk in de herfst
De verkeersveiligheid is volgens de Vereniging VACO in het geding nu automobilisten hun banden tot op de draad oprijden. "Je moet er niet aan denken dat auto’s op versleten banden rijden wanneer straks de eerste herfstbuien vallen. Versleten banden hebben nauwelijks grip en een extreem lange remweg; levensgevaarlijk voor alle weggebruikers", aldus Edwin Brinksma, branchemanager van Vereniging VACO. "Helaas zien we een groeiend aantal automobilisten nu ook de laatste millimeters oprijden en zelfs daarna nog doorrijden", aldus Brinksma.

 
Minder vaak naar de APK

Omdat sinds vorig jaar de APK-frequentie is veranderd waardoor veel auto’s pas worden gekeurd als ze 4 jaar en 6 jaar oud zijn, moeten automobilisten hun banden zelf vaker in de gaten houden. Maar ook deze eenvoudige controle op bandenspanning, profieldiepte en beschadigingen blijft helaas vaak achterwege.

 

Brinksma: "Steeds meer automobilisten rijden van APK naar APK en laten alleen nog onderhoud uitvoeren als ze daartoe door de APK worden gedwongen. Een deel van de consumenten beseft de noodzaak van regelmatige controle niet. Ze maken de denkfout dat men tot de volgende APK niet meer naar de banden hoeven om te kijken."

 

Een correcte bandenspanning is niet alleen van belang voor de verkeersveiligheid, maar zorgt ook voor een lager brandstofverbruik en langere levensduur van de banden. Vereniging VACO pleit niet voor niets voor een maandelijkse controle van de bandenspanning.

 

Schrikbarende resultaten controles
Bij een controle door de BOVAG-controle op boottrailers, na afloop van de laatste Sneekweek bleek dat ruim 60%  van de boottrailers met verouderde of versleten banden reed. Deze zomer werden er, op initiatief van ANWB Wegenwacht, het Korps Landelijke Politiediensten en Het Nieuwe Rijden een aantal steekproeven gehouden waaruit bleek dat de helft van de vakantiegangers met een verkeerde bandenspanning op pad is gegaan.

 

Ook bij onze zuiderburen speelt dit probleem, in Vlaanderen bleek dit voorjaar dat honderdduizenden automobilisten rondrijden op versleten banden. Pechverlener ‘Touring Mobilis’ sprak daar van een levensgevaarlijke situatie en constateerde in twee jaar tijd 30% meer lekke banden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel