Vakantie Sentiment Monitor toont lagere vakantie-intentie

Vakantie Sentiment Monitor toont lagere vakantie-intentie

Vakantie Sentiment Monitor toont lagere vakantie-intentie

De aanhoudende coronapandemie heeft nog steeds een negatieve impact op onze vakantieplannen. Dit blijkt uit de elfde meting van de Vakantie Sentiment Monitor van het NBTC.

Uit deze meting blijkt dat er in alle landen forse daling van de vakantie-intentie is. De invloed van de coronapandemie op ons vakantiegedrag neemt zichtbaar. Zes op de tien mensen verwacht dat de pandemie veel impact heeft op het vakantiegedrag in 2022.

Het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) meet sinds mei 2020 met de Vakantie Sentiment Monitor de vakantie-intentie en de invloed van corona op het reisgedrag van inwoners uit Nederland en de toeristische kernmarkten van ons land: België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China.

Vakantie-intentie afgelopen maanden fors gedaald

De elfde meting van de Vakantiemonitor vond plaats van 15 tot en met 21 november. Opvallend is dat ondanks de zoveelste opmars van de coronapandemie bijna de helft van de inwoners van de Europese landen de intentie nog dit jaar op vakantie wil gaan. De vakantie-intentie is 9% hoger dan in dezelfde periode van afgelopen jaar. Maar de vakantie-intentie is vergeleken met de vorige meting in september fors gedaald. Deze daling wordt voor een deel veroorzaakt door de winterperiode en door het toenemend aantal besmettingen.

In de laatste meting is bij de Nederlanders ook de invloed van de persconferentie op 12 november gemeten, waarin strengere maatregelen werden aangekondigd. Het lijkt erop dat de Nederlanders voor de laatste twee maanden van dit jaar meer vakantieplannen (48%) hebben dan in 2020 (37%). Ook is het aandeel reeds gemaakte boekingen dit jaar groter dan in dezelfde periode vorig jaar (resp. 13% en 25%).

Meer naar het buitenland

De coronapandemie bewoog de mensen ertoe om de vakantie meer in eigen land door te brengen. Uit de laatste meting van de Vakantie Sentiment Monitor toont dat dit beeld nu aan het veranderen is. Vergeleken met de meting van november 2020 nam de voorkeur voor een vakantie in eigen land in bijna alle Europese landen af.

Nederlanders juist vaker in eigen land op vakantie

Dat geldt opvallend genoeg niet voor de Nederlanders. Die hebben zelfs meer vakantieplannen voor een vakantie in eigen land dan vorig jaar. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat ze hun zomervakantie in eigen land door gaan brengen. De helft van de Nederlanders geeft aan dat men ook andere aspecten van vakanties weet te waarderen, zoals veiligheid en zekerheid. Verder speelt ook het mentale aspect een grote rol. De behoefte om er echt even tussenuit te zijn is belangrijker geworden.

De populariteit van Nederland als vakantiebestemming onder de Duitsers en Belgen is in beide landen gelijk en relatief beperkt gebleven.

Vakantieplannen blijven afhankelijk van coronapandemie

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (64%) verwacht dat de plannen voor hun zomervakantie komend jaar weer afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van de coronapandemie. In verband daarmee wacht gemiddeld twee op de drie Nederlanders ook volgend jaar langer met het boeken van een vakantie.

Onzekere tijden houden aan

Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: “De resultaten bevestigen opnieuw dat de onzekere tijden voor de toeristische sector voorlopig nog aanhouden. Dit verrast ons niet, wat ons wel verrast zijn de extra reisbeperkingen die sommige Europese landen momenteel opleggen. Een gezamenlijke en uniforme aanpak van de lidstaten is essentieel voor onze bezoekerseconomie. Controle krijgen en houden op de gezondheidscrisis in ons land is prioriteit. In het verlengde daarvan dringen wij aan op coördinatie en afstemming van beleid en aanpak tussen lidstaten, gekoppeld aan de inzetbaarheid en geldigheid van het Digitale Corona Certificaat. Eenduidigheid op dit punt is essentieel om nog meer onzekerheid onder consumenten te voorkomen en geeft vertrouwen om toekomstige reizen te boeken.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel