Vakantieplannen? Denk eens aan een camper of caravan huren

Camper of caravan huren

Huur je een camper of caravan? Kies dan je favoriete indeling. Deze campers komen uit de Adria-collectie 2014

ZOETERMEER – Als alle vakantieplannen nog open liggen, is een camper- of caravanvakantie misschien een optie. Verhuurbedrijven leggen uit wat de voordelen zijn als je eerst een camper of caravan wilt huren.

Januari is de maand waarin we graag nadenken over de zomervakantie. Gaan we een caravan of camper kopen, of gaan we liever eerst proberen hoe zoiets bevalt? Dat kan natuurlijk als je een gezellig rijdend onderkomen huurt.

Kees van Dijk, verkoper bij Henk Pen Caravans & Kampeerauto’s legt de voordelen uit van huren: “Bij caravan-  of camperhuur heb je geen kosten van stalling, verzekering of onderhoud. Zeker als je maar drie weken per jaar een caravan of camper wilt huren, is dat een reëel argument. En je krijgt bij ons altijd een nieuwe caravan mee of een caravan van maximaal één jaar oud.” Voordeel van een caravan of camper boven een huisje is volgens Van Dijk de flexibiliteit. “Bevalt een camping niet, dan trek je naar de volgende stek. Dat is met een huisje natuurlijk lastig.”

Douwe Kruisinga, mede-eigenaar van Kruisinga Campers,  verhuurt 19 campers met diverse indelingen vanuit het Friese Jirnsum en heeft huurders uit het hele land. “Zelfs vanuit Maastricht komen klanten een camper bij ons huren”, vertelt Kruisinga.  “Met huur ben je flexibel, zodat je ook nog eens op een ander type vakantie kunt en niet altijd ‘verplicht’ met de camper weg hoeft.”

Indeling uitproberen

Het komt vaak voor dat mensen eerst willen uitproberen hoe een caravan- of campervakantie bevalt, volgens Van Dijk. “We hebben zelfs vaste klanten die al jaren huren. Pas als de mensen met pensioen gaan, komt de aanschaf van camper of caravan ter sprake. Gezinnen met jonge kinderen die ook weekendjes weg willen, kopen liever.”

Wil je weten of het kamperen met caravan of camper wat voor je is, voordat je een aanschaf overweegt? “Huur dan niet hartje zomer, maar in voor- of naseizoen”, adviseert Kruisinga. “Dan ben je meer binnen bezig en kun je beter ervaren of het bevalt. En huur een model dat zo dicht mogelijk bij je ideaalbeeld komt. Let goed op indeling en het aantal vaste slaapplaatsen. Klanten proberen soms wel drie modellen uit.”

Huren of toch kopen?

Een camper of caravan huren kan onvoordelig zijn… Bij een caravan is het omslagpunt afhankelijk van de aanschafwaarde en de levensduur, maar natuurlijk ook het gebruik: ga je slechts een weekje, enkele weken, of wil je daarnaast ook veel weekendjes weg. Hoe vaker je op pad gaat, hoe meer kopen loont. Voor een camper ligt het omslagpunt tussen huren en kopen volgens Kruisinga bij 6 tot 8 weken huur per jaar. “Natuurlijk is dit afhankelijk van het aankoopbedrag van de camper en het feit of je dit aankoopbedrag moet lenen. En verder telt de wegenbelasting en of je stallingkosten gaat maken, wanneer je de camper niet bij je eigen huis kwijt kunt.”

Camper of caravan huren met recht op koop

Sommige bedrijven geven de mogelijkheid om de caravan of camper na afloop te kopen. In dat geval trekt het bedrijf soms wel de volledige huursom af van de totale koopsom van de caravan of kampeerauto. Zowel bij Henk Pen als bij Kruisinga Campers kan het model na de huur gekocht worden.

Op campersite.nl vind je onder het kopje ‘verhuurbedrijven’ een link naar bedrijven die een camper of caravan verhuren

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel