Vanderer Urban Camper: veelzijdige campingbus met vier slaapplaatsen

Vanderer Urban Camper campingbus

Vanderer Urban Camper: veelzijdige campingbus met vier slaapplaatsen

Er komen de laatste tijd steeds meer extra compacte campers op de markt, die we ook wel campingbussen noemen.

De meeste campingbusjes hebben twee slaapplaatsen en hebben maar zeer beperkt zitruimte en ook amper ruimte om te koken. Dat geldt ook voor de Urban Camper. Maar Vanderer, de producent hiervan, heeft het bij deze campingbus toch behoorlijk goed uitgekiend.

Compact maar ruim

Het basisvoertuig waarmee Vanderer de Urban Camper bouwt is de Citroën Berlingo XL. Deze moet je niet verwarren met de normale Berlingo want hij is een behoorlijk stuk langer. Hierdoor is hij ongeveer even lang als de meeste stationwagens: 4,75 meter lang en 1,85 meter breed. Maar hij is natuurlijk een stuk hoger. Met een hoogte van 1,90 meter past hij in nagenoeg alle parkeergarages (al blijft het de eerste keer zo’n garage binnenrijden best wel eng). Maar hij biedt ook voldoende ruimte om er een leuke campingbus mee te maken. Met vier slaapplaatsen nota bene.

Veelzijdig

Het leuke van zo’n campingbusje is het feit dat je er net zo makkelijk mee kunt rijden als met een personenwagen. Daarom is zo’n busje ook leuk als vrijetijdsvoertuig, of als veelzijdig vervoermiddel. Want de Berlingo XL biedt plaats aan vijf of zeven personen en dan is er achterin nog aardig wat bagageruimte. De Citroën Berlingo XL kan worden geladen tot maximaal 3,5 ton en heeft een maximale laadlengte van 3,50 meter.

Indeling

Ook het interieur is veelzijdig. Vanderer maakt gebruik van een modulaire inrichting. Die kun je verplaatsen, of ook uit de auto nemen als je ze niet nodig hebt. Maar dan moet je in Nederland wel opletten dat je nog aan de voorwaarden voor het camperkenteken blijft voldoen.

Aan de bestuurderskant zijde van de Vanderer Urban Camper is een in hoogte verstelbaar keukenblokje. Dit heeft een inductiekookplaat, een uittrekbare lade met werkblad en ook een draagbare gasbrander. Als je wilt, kun je dus ook buiten koken, of onder de geopende achterklep. Het aanrecht van het keukenblokje kan indien gewenst in combinatie met de bank worden omgevormd tot een L-vormige, of slaapplaats. De in hoogte verstelbare keukenbox kun je ombouwen tot een tafel. Met behulp van de kussens op het aanrecht en de aangrenzende bank heb je overdag een soort van L-vormig zithoekje.

Tegenover het keukentje, aan de passagierszijde, bevindt zich een tweede module. Deze bevat een gootsteen en de nodige bergruimte. Ook vind je hier de tanks voor vers water en afvalwater. Tussen de voorstoelen is ruimte voor een optionele koelbox.

Vier slaapplaatsen

‘s-Nachts kun je de boxen aan de beide zijden ombouwen tot een brede slaapruimte van 2,05 x 1,20 meter. De Vanderer Urban Camper heeft standaard een hefdak voor voldoende stahoogte en daglicht, en ook voor twee extra slaapplaatsen met een oppervlak van 1,85 x 1,10 meter. Het hefdak biedt een bijna panoramisch uitzicht naar drie kanten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel