Veel campings op Veluwe en in de Achterhoek op slot

Veel campings op Veluwe en in de Achterhoek op slot

Veel campings op Veluwe en in de Achterhoek op slot

Wat in Zeeland nog niet afgedwongen maar wel geadviseerd wordt, is op de Veluwe en in de Achterhoek wel het geval. Daar is kamperen de komende weken amper mogelijk.

De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft in een nieuwe noodverordening vastgesteld dat er geen verblijf op campings is toegestaan, als er van sprake is dat de toiletten en andere voorzieningen gezamenlijk worden gebruikt.

Niet het moment voor een weekendje weg

Deze noodverordening is er nog niet in Zeeland maar daar wordt het wel geadviseerd door de Veiligheidsregio. In de kop van Noord-Holland vragen veel ondernemers in de recreatiesector zelf of er zo’n noodverordening kan komen. Hij is er ook nog niet in Gelderland-Midden maar daar zal – na overleg met de buurregio – naar verwachting binnenkort een noodverordening worden vastgesteld. Dan zijn de regels in het grootste deel van de provincie Gelderland gelijk. Ton Heerts, voorzitter van de VNOG, vertelt in de Stentor dat de situatie voor iedereen nu meer dan duidelijk moet zijn: “Het is crisistijd, geen vakantietijd.” Het maakt niet uit of de campings groot of klein zijn. Het gedeelde gebruik van toiletten en (sanitaire) voorzieningen is maatgevend. Het is daar ook bijna onmogelijk om aan de regelgeving met betrekking tot het social distancing te doen.

Ook andere plekken met gedeelde sanitaire voorzieningen dicht

De nieuwe noodverordening geldt niet alleen in de recreatiesector. De regels gelden voor alle gelegenheden waar gedeelde voorzieningen zijn, dus ook in jachthavens, parken en natuurgebieden. De noodverordening laat het ook toe dat complete locaties of zelfs hele gebieden worden gesloten. Daar zijn wat uitzonderingen op, bijvoorbeeld jachthavens met plekken voor volledig zelfvoorzienende campers. Die zijn bijvoorbeeld wel toegestaan. Maar dan moet de eigenaar van de recreatievoorziening er wel voor zorgen dat de camperaars geen gebruik kunnen maken van gedeelde voorzieningen.

Bungalowparken beperkt open

Bungalowparken kunnen wel openblijven. Maar ook hier mag er geen gebruik worden gemaakt van de gedeelde voorzieningen, dus ook niet van het zwembad en andere recreatieve faciliteiten. De Veiligheidsregio verwacht trouwens dat deel van de vakantieparken binnenkort wordt gebruikt om daar tijdelijk personeel uit de zorg en andere ‘vitale beroepen’ te laten overnachten.

Naleving

Er zal op de naleving van de noodverordening worden gecontroleerd door de politie en bijzondere opsporingsambtenaren. Deze zullen strikt optreden. Er is geen tussenweg en ook geen onderhandelingsmogelijkheden. Er volgt hooguit een enkele waarschuwing. Daarna volgt absoluut een boete.

Like dit artikel
Tweet dit artikel