Veel Europese landen gaan naar ‘geel’

Veel Europese landen gaan naar ‘geel’

Veel Europese landen gaan naar ‘geel’

Gisteren lekte al uit dat het reisadvies voor Duitsland, Oostenrijk en grote delen van Italië van ‘oranje’ naar ‘geel’ zou gaan, zodat we daar weer op vakantie naar kunnen gaan.

Vandaag blijkt dat het aantal ‘gele’ landen in Europa zich nog meer uitbreidt. Dat betekent dat er heel wat meer mogelijkheden zijn om naar het buitenland op vakantie te kunnen.

Let op inreisbeperkingen én andere maatregelen

Het veranderde reisadvies gaat morgen in. Naar de gele landen zijn ook niet-noodzakelijk reizen mogelijk. Ook hoeven reizigers bij terugkeer in Nederland niet meer een negatieve coronatest te tonen of in quarantaine te gaan.

Maar daarbij moeten reizigers nog steeds voorzichtig zijn. Het kan namelijk zo zijn dat Nederland voor die landen nog op oranje staat zodat er inreisbeperkingen zijn. Bovendien hebben veel Europese landen al de nodige inreisbeperkingen, waarbij bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs, recente PCR-test en/of registratie verplicht is. Wat dat betreft hebben we in Nederland – ondanks het feit dat veel mensen zich erover beklagen – nog relatief veel ‘vrijheid’.

Om het nog ingewikkelder te maken: in tegenstelling tot Nederland hanteren veel Europese landen ook een behoorlijk strikt testregime waarbij je voor het mogen betreden van openbare gelegenheden een recente PCR-, antigeen- of sneltest nodig hebt. Vaak wordt ook een betere kwaliteit mondkapje vereist, dat aan de FFP2-normen voldoet.

Geel

Gisteren werd al duidelijk dat Duitsland, Oostenrijk en grote delen van Italië naar geel zouden gaan. Dat gele reisadvies wordt uitgebreid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt nu dat behalve Duitsland en Oostenrijk geheel Italië geel wordt, evenals Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije.

Oranje

Het grootste deel van de Europese landen blijft op oranje staan. Zo staan populaire vakantielanden als België, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland nog steeds op oranje. In Frankrijk is alleen Corsica geel. Dat geldt ook voor de Canarische eilanden en de Balearen (Spanje). Ook Noorwegen, dat in eerste instantie ook naar geel zou gaan, blijft oranje. Dit land heeft ook strenge inreisbeperkingen waardoor Nederlandse toeristen er op dit moment überhaupt niet welkom zijn.

Groene paspoort

Per 1 juli moet het Europese ‘groene paspoort’ actief zijn. Aan de hand van deze app kunnen reizigers aantonen of ze gevaccineerd zijn, recent van corona zijn genezen of een recente negatieve testuitslag hebben, waardoor ze ‘vrij’ door de EU-landen kunnen reizen. Punt van aandacht: ieder EU-land kan dan nog steeds zijn eigen regels hanteren.

Like dit artikel
Tweet dit artikel