Veel te zien in Ljubljana, de stad van Plečnik

SANYO DIGITAL CAMERADe eurocrisis zorgt ervoor dat Slovenië weer in het nieuws is. Het zou een volgend land kunnen zijn dat moet aankloppen voor ondersteuning. Dat was in 2004, het jaar waarin wij dit land bezochten, wel anders.

Slovenië was toen net lid geworden van de Europese Unie en zat volop in de lift. Ze hadden nog geen euro; de munteenheid was de tolar.

Dit nieuwe lidmaatschap was voor ons reden om dit deel van het voormalige Joegoslavië eens op te zoeken. We waren vooral benieuwd naar de hoofdstad Ljubljana. Bovendien was dit voor ons en de camper een eerste kennismaking met de bergen in Oostenrijk. Een indrukwekkende kennismaking.

Barokke kerk

Op de zesde dag kwamen we aan in Ljubljana, waar we twee dagen wilden blijven. Veel gebouwen in de stad zijn ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik, die daarmee zijn stempel op de stad heeft gedrukt. Gebouwen als de universiteitsbibliotheek, verschillende kerken, en het stadion van Ljubljana zijn door hem ontworpen, evenals de markt, de drie bruggen en een begraafplaats.
De eerste dag lieten we ons met de bus naar Prešernov Trg (= plein) brengen. Daar bekeken we eerst de Franciscaner kloosterkerk. De kerk bezit een monumentaal hoofdaltaar, ontworpen door de beeldhouwer Francesco Robba in het midden van de achttiende eeuw. Het interieur van de kerk wordt bepaald door prachtige fresco’s geschilderd door Matej Sternen. Het is een erg barokke kerk, die misschien wel tekenend is voor de beleving van het katholieke geloof in dit land.
Vanaf de Tromostovje (drie bruggen naast elkaar) hadden we een mooi zicht op de Overdekte Markt. In deze markt, ook een ontwerp van architect Jože Plečnik, is een heel grote, dagelijkse markt met veel groente en fruit. Maar ook veel kraampjes met typische Sloveense spullen (houtsnijwerk, glaswerk) en gedenkkaarsen. Van hieruit liepen we naar de Kathedraal van Sint Nicolaas, met het Bisschoppelijk Paleis en Seminarie. Deze konden helaas niet van binnen worden bekeken, maar ook van buiten was het aanblik prima.

Jota

Ons volgende doel was de hooggelegen burcht, Ljubljanski Grad. Deze wordt wel vergeleken met de Burcht van Praag, maar is een stuk minder imposant. We kregen eerst een virtuele terugblik in de tijd. Daarna konden we de toren beklimmen. Dat leverde natuurlijk mooie plaatjes op van de stad.
Toen we vanaf de burcht weer waren afgedaald naar de stad, bestelden we op de markt een gerecht, genaamd Jota. Dat bleek een stevig koolgerecht te zijn, waarbij brood werd geserveerd. Het was een soort dikke soep, best lekker en zeker vullend. Vervolgens hebben we nog een tijdje door de oude stad gezworven, onder meer langs de rivier die de stad doorsnijdt, de Ljubljanica. Ook dat heeft zijn charme, alleen maar kijken.
De volgende dag begonnen we in het Museumkwartier. Daar bezochten we het Narodna Galerija (Nationaal Museum), omdat die als erg interessant werd omschreven. Er waren diverse schilderijen en beeldhouwwerken van Sloveense kunstenaars te zien. Maar ook was er een afdeling met Europese schilders, met name uit de zestiende eeuw. Vooral het hedendaagse Sloveense grafiek maakte veel indruk op ons.

Tito-tijd

SANYO DIGITAL CAMERAVervolgens liepen we naar het Plein der Republiek, waar we het Parlementsgebouw en twee Congresgebouwen uit de Tito-tijd konden bewonderen. Hier was de pompeuze ingangspartij van het eerste gebouw opvallend.
Onze wandeling bracht ons via het Plein van de Franse Revolutie naar de Universiteitswijk. Daar was het prachtige Universiteitsgebouw te zien, met allerlei koppen van hoogleraren buiten aan de muur. Even verderop kwamen we langs het gebouw van de Nationale en Universiteits Bibliotheek. Ook een gebouw ontworpen door Plečnik. Na een blik op de oude romeinse muur in de artiestenwijk Tronval, liepen we nog een kerk binnen. Hier was een heel opvallende, moderne kruisweg en een viertal grote, hedendaagse schilderijen. Dus toch niet alles barok. Op een terras langs de Trnovski Zvan sloten we ons verblijf in deze mooie stad af met een hapje en een drankje. We konden met een tevreden gevoel verder trekken in Slovenië.
Jan Wessels

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel