Veelzijdig Aura slaapsysteem van ALPS Mountaineering

Veelzijdig Aura slaapsysteem van ALPS Mountaineering

Veelzijdig Aura slaapsysteem van ALPS Mountaineering

Steeds meer ultralichtgewicht kampeerders stappen over van de conventionele slaapzak naar een zogenaamd slaapsysteem. Zo’n slaapsysteem bestaat doorgaans uit een zogenaamde quilt en een slaapmat.

Bij een slaapsysteem gaat men er van uit dat de slaapmat de onderzijde al voldoende isoleert. De quilt ziet eruit als een mummieslaapzak, maar heeft een open onderzijde. Je zou ook van een mummiedekbed kunnen spreken. Onderaan vouwt hij zich rond de slaapmat, die dan dus inderdaad voldoende isolatie moet bieden. Op die manier bespaar je weer een beetje gewicht.

Voor koude en warme klimaten

Ook ALPS Mountaineering gaat nu een dergelijk slaapsysteem op de markt brengen. Het Amerikaanse merk zegt dat het daarbij een stapje verder gaat en met Aura een systeem introduceert dat voldoet aan de behoeften van kampeerders in verschillende klimaten. De belangrijkste component van dit nieuwe Aura System is de ingenieus ontworpen slaapzak. Deze biedt drie verschillende configuraties om comfortabel te kunnen kamperen in zowel koude als warme klimaten.

1) Tot het vriespunt

Het Aura System van ALPS Mountaineering is gebaseerd op een mummiezak met een zogenaamde tweelaags offset constructie die koude plekken moet elimineren. Tussen de polyester voering en de nylon ripstop buitenlaag heeft ALPS Mountaineering zogenaamde TechLoft Micro isolatie gewikkeld. Deze zorgt voor voldoende isolatie bij temperaturen tot het vriespunt. De geïsoleerde stroken bij de borst en rits voorkomen dat er koude lucht binnendringt.

2) Tot ver onder het vriespunt

Als het kouder wordt, kan het Aura System worden omgebouwd door de ‘quilt top’ met voetenzak te plaatsen. Je schuift gewoon de voetenzak van de quilt over de basiszak en bevestigt de extra top via ritsen en haak-en-lus patches. Dit voegt een extra isolatielaag toe, zodat het geheel geschikt is voor temperaturen tot 9 graden onder nul. Het zou natuurlijk nog kouder kunnen worden. Dan zou je gebruik kunnen maken van de ruimte tussen de top en de quilt. Daartussen kunnen je bijvoorbeeld extra kleding stoppen om nog wat extra isolatie te realiseren.

3) Voor warmer weer

Wanneer het minder koud is, en een slaapmat en laken zouden volstaan, kun je het isolerende dekbed ook verwijderen. Dan slaap je uitsluitend onder de overtrek, waarvan de onderrand rond de slaapmat loopt. Dan kun je het verwijderbare dekbed van het Aura System ook gebruiken als omslagdoek voor bij het kampvuur, of waar dan ook.

Like dit artikel
Tweet dit artikel