Veilighesjes zijn in veel landen verplicht

VeiligheidshesjesHet is voor bestuurders in veel Europese landen verplicht om een geel of oranje veiligheidshesje te dragen als zij bij pech of ongeval de auto verlaten.

In Slovenië geldt deze verplichting sinds 30 april 2008, en in Frankrijk is deze verplichting per 1 juli 2008 van kracht. Recentelijk is ook in Luxemburg en Hongarije het dragen van  reflecterende veiligheidshesjes wettelijk verplicht. In andere landen is het dragen van een veiligheidshesje al langer verplicht.

Geel of oranje veiligheidshesje?

Voor zover bij de redactie bekend dient een veiligheidshesje dient te voldoen aan de Europese EN 471 norm, deze norm moet evenals het CE keurmerk op de zowel de verpakking en het label zijn vermeld. Het veiligheidshesje is in dat geval geel of oranje van kleur, en voorzien van 2 horizontale reflecterende witte strepen.
Waar is het dragen van een veiligheidshesje verplicht?

In veel landen is het niet alleen verplicht om veiligheidshesjes te dragen bij pech of ongeval, maar is het ook verplicht dat ze in de auto aanwezig zijn. Deze verplichting geldt in sommige landen alleen voor snelwegen of autowegen, in andere landen weer voor alle wegen. Omdat de gemiddelde toerist dit onderscheid onderweg natuurlijk niet altijd even snel kan maken, en het ook tamelijk lastig is om veiligheidshesjes aan te doen die je niet bij je hebt is gaan we er van uit dat wanneer het verplicht is om veiligheidshesjes te dragen, dat u die hesjes ook gewoon bij u moet hebben om niet van anderen afhankelijk te zijn als u de auto verlaat. Gaat u er dus van uit dat de hesjes op alle wegen verplicht zijn. Het gaat immers ook om uw veiligheid, en dan kun je sowieso beter het zekere voor het onzekere nemen.

Veiligheidshesjes zijn in de volgende landen verplicht

België
Frankrijk
Hongarije
Italië
Kroatië
Luxemburg
Noorwegen
Oostenrijk
Portugal
Slovenië
Spanje
Slowakije

Aanvullingen en uitzonderingen

De verplichting in Noorwegen geldt alleen voor in Noorwegen geregistreerde voertuigen. Let daar dus op bij huurauto’s en huurcampers. In Duitsland en Tsjechië zijn veiligheidshesjes verplicht voor bedrijfsmatig gebruikte voertuigen. Als u daar met een bestelbus of personenauto met belettering naar toe gaat kunt u voor de zekerheid ook maar beter een hesje meenemen. In Roemenië geldt de verplichting alleen voor voertuigen zwaarder dan 3500 kg, eigenaren en huurders van de wat grotere campers moeten daar dus ook aan voldoen.

Gevarendriehoek ook vaak verplicht

In veel landen is ook verplicht om het bij u hebben, en zonodig ook gebruiken van een gevarendriehoek ook verplicht. Deze gevarendriehoek, welke aan de E 27 R normt moet voldoen, dient u dan op 30 meter voor de plaats van het pechgeval of ongeval langs de kant van de rijbaan te plaatsen. Verzwaar de gevarendriehoek indien nodig met een steen, en gebruik ook uw alarmknipperlichten. Gebruik veiligheidshesjes en gevarendriehoek altijd bij pech of ongeval

Ons advies is om ervoor te zorgen dat u gewoon altijd een veiligheidshesje en een gevarendriehoek bij u heeft, en deze ook gebruikt bij pech of ongeval. Het gaat immers niet alleen om de boete (deze varieert van 14 tot 1400 euro), maar vooral om uw veiligheid. Als u met uw auto op of langs de rijbaan stil komt te staan, let dan ook op de veiligheid van uw passagiers: zorg dat zij de auto zo snel mogelijk op een veilige manier verlaten, en laat ze op een veilige plaats wachten: zo mogelijk achter de vangrails, of minstens vijf meter van de weg af, en liefst een stuk voorbij de plaats van het ongeval.

Fietsers

Sinds najaar 2008 dienen fietsers in Frankrijk, bij slecht zicht en in het donker, buiten de bebouwde kom ook een veiligheidshesje te dragen.  Ook in veel andere landen wordt fietsers geadviseerd om veiligheidshesjes te dragen.

Disclaimer

Wij hebben dit artikel naar eer en geweten samengesteld en aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de juistheid en kwaliteit van de op deze pagina geboden informatie. Wij adviseren u om, voordat u op reis gaat, u uitgebreid over alle in het buitenland geldende regels te informeren.

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel