Venetië is meer dan gondels en pleinen

Jan Wessels in Venetië

Jan Wessels verkende de prachtige pleinen van Venetië

In 2008 bezochten we Venetië en ontdekten dat hier meer is dan gondels, pleinen en bruggen, hoe mooi ook. Met name de Lagune, het zeegebied voor de kust, kon zeker onze waardering wegdragen.

We verbleven twee dagen op een camping in Cavallino, gelegen op de landtong tegenover Venetië . Met het openbaar vervoer (bus en boot) stonden we van daar in een uurtje vlakbij het San Marco-plein.

Om niet zomaar in het wilde weg door Venetië te lopen, hadden we voor een route uit de ANWB gids gekozen. Deze tocht leidde ons langs diverse pleinen en was dus een gouden greep. Behalve de pleinen, zagen we onderweg ook diverse kerken van buiten. We bekeken de Santa Zaccaria en de Santa Stefano ook van binnen, want in deze kerken zijn erg veel wandschilderingen en schilderijen te zien van Venetiaanse schilders als Paolo Veronese en Bellini. In de Santa Stefano zijn de opvallende deuren met episoden uit het Oude en Nieuwe Testament en koppen van de laatste vier pausen zeker de moeite waard.

Op deze tocht kregen we een goede indruk van wat Venetië te bieden heeft: grote drukke pleinen (zoals het San Marco), maar ook kleine, intieme campo’s, om van de straatjes en steegjes met hun mooie doorkijkjes nog maar te zwijgen. En natuurlijk overal water met gondels en bruggen. De Rialto is uiteraard de bekendste brug en dat is dan ook te merken: druk, druk, druk… En dus eigenlijk niet leuk; een beetje te vergelijken met de Ponte Vecchi in Florence of de Karelsbrug in Praag.

Zwerven over de Lagune
De tweede dag werd besteed aan een boottocht over de Lagune van Venetië met een bezoek aan een aantal bijzondere eilandjes. Helaas was het 1 mei, een vrije dag voor de Italianen en dus overal een enorme drukte. Het begon al met de bus, waarvan er drie afgeladen voorbij reden. De vierde had nog wat ruimte. Bij Punta Sabbioni stonden lange rijen voor de kassa’s, maar omdat wij al een dagkaart hadden, konden we die rijen in elk geval ontwijken.

We gingen eerst met de boot naar Burano. Op dit eilandje (een beetje te vergelijken met Marken) hebben we wat rond gekeken. Met name opvallend zijn hier de fel gekleurde huisjes. En helaas de stank die uit de grachten opsteeg…

Vanaf dit eiland voeren we naar Torcello. Daar is als bijzonderheid de kathedraal Santa Maria Assunta. Het interieur kent een aantal mooie mozaïeken, waarbij ons oog vooral viel op Het Laatste Oordeel: simpel, maar heel mooi afgebeeld. Opmerkelijk is het wel: op een praktisch onbewoond eiland zo’n grote en vooral mooie kerk.

Door de wachttijden was het inmiddels twee uur. Toch zetten we nog koers naar ons laatste doel: het eiland Murano. Daar kwamen we na drie kwartier aan. Dit eiland staat (terecht) bekend om zijn glasblaascultuur. Je ziet er inderdaad de mooiste kunstwerken, ook gewoon op straat.

Na een korte rondwandeling kwamen we terug bij de boot, waar tot onze schrik een gigantische mensenmassa stond. Dat beloofde niet veel goeds! Gelukkig werd er een extra (grote) boot ingezet, waardoor we toch nog rond half zes in Burano terug waren. De enorme drukte voor de boot naar Punta Sabbioni werd ook hier opgelost met een extra boot. Tegen zessen waren we terug in Punta, waar het vervolgens nog een half uurtje duurde, voordat een (extra) bus kwam.

Kortom, een laat afscheidsdrankje voor de camper. Maar wel een geslaagde dag, waarbij vooral de Lagune indruk maakte. Een omgeving die ons deed denken aan de Weerribben…

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel