Verkiezing ANWB Caravan en Camper van het Jaar 2024: dit zijn de winnaars

Verkiezing ANWB Caravan en Camper van het Jaar 2024: Pilote Atlas A696 G en Knaus Yaseo 340 PX/500DK zijn de winnaars

Verkiezing ANWB Caravan en Camper van het Jaar 2024: dit zijn de winnaars

De jaarlijkse ANWB-verkiezing voor de caravan en camper van het jaar is een evenement dat door liefhebbers van kamperen, caravannen en camperen over het algemeen met spanning wordt gevolgd.

Dit jaar zijn de volgende winnaars uit de bus gekomen: de Pilote Atlas A696 G in de categorie campers en de Knaus Yaseo 340 PX/500DK in de categorie caravans.

Jaarlijks terugkerende verkiezing

De ANWB-verkiezing is een initiatief van ANWB Kamperen en ANWB’s kampeermagazine KampeerKampioen. Het evenement heeft als doel om innovatie en kwaliteit in de caravan- en campermarkt te belichten. Een vakjury, bestaande uit vakjournalisten met een ruime ervaring en inzicht in de markt, beoordeelt de nieuwe of sterk vernieuwde modellen. Criteria zoals innovatie, bouwwijze, ontwerp van het in- en exterieur, afwerking, uitrusting, originaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding spelen een belangrijke rol in de beoordeling.

Camper van het Jaar: Pilote Atlas A696 G

De Pilote Atlas A696 G is een compacte halfintegraal camper met een hoog uitrustingsniveau. Deze camper maakt deel uit van een nieuwe serie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Pilote. De jury was vooral onder de indruk van de ruimtelijke indeling en de uitgebreide standaarduitrusting. Met een breedte van 220 cm en een lengte van zeven meter biedt de Pilote Atlas een compact maar ruimtelijk ontwerp. De camper is uitgerust met een krachtige 170 pk zestrapsautomaat en heeft een sperdifferentieel. De prijs van dit model begint bij € 105.900.

Het oordeel van de jury:
“De Pilote Atlas is uitgerust met een krachtige 170 pk zestrapsautomaat, sperdifferentieel en een avontuurlijke Ford Trail-uitstraling. Van binnen is de camper zeer ruimtelijk, met een lang dwarsbed en een breed hefbed. Rond de opklapbare tafel zijn de twee comfortabel zittende langsbanken goed bereikbaar. Opvallend is de uitgebreide standaarduitrusting en over de gehele breedte gesitueerde, separate douche- en toiletruimte, die je met elkaar kunt verbinden tot één grote ruimte. Dat is uniek op deze voertuiglengte. Met vier dakluiken en het panoramavenster boven de cabine is er veel daglichtinval en goede ventilatie. Daarnaast is er een grote bergruimte in de garage en de aparte schuiflade aan de linker buitenzijde.”

Caravan van het Jaar: Knaus Yaseo 340 PX/500DK

De Knaus Yaseo serie is speciaal ontworpen voor elektrische auto’s en legt de nadruk op een laag gewicht en goede aerodynamica. De caravan is beschikbaar in twee modellen: de 340 PX en de 500 DK. Beide modellen bieden veel leefruimte op een relatief klein oppervlak, mede dankzij een opklapbaar bed bij de zitgroep en een uitschuifbare toiletruimte in het 500 DK model. De jury prees de variabele meubelmodules en de mogelijkheid om alle basisuitrusting op elektriciteit te laten werken. De prijs voor de Knaus Yaseo begint bij € 24.230 voor het 340 PX model en € 28.990 voor het 500 DK model.

Het oordeel van de jury:
“De Yaseo is met een rijklaar gewicht vanaf 905 kg (340 PX) uitermate geschikt voor elektrische trekauto’s, waarbij niets wordt ingeleverd aan luxe, ruimte en comfort. De kleurstelling is traditioneel met houtdecor, moderne interieurpanelen en aardse tinten, in combinatie met geïntegreerde, sfeervolle ledverlichting. Een groot serviceluik (optie) is handig om in de caravan fietsen of grote bagagestukken te laden door de banken in te schuiven en de tafel op te klappen. Variabele meubelmodules, zoals de uitschuifbare douchecel, zijn inventief en bieden de gebruiker de mogelijkheid de ruimte maximaal te benutten. Alle basisuitrusting werkt op elektriciteit waarbij de elektrische auto dienst kan doen als stroomleverancier. Onderweg koken is zo geen probleem meer. Knaus biedt een gasinstallatie optioneel aan in deze nieuwe caravanserie.”

Marktperspectieven

De ANWB-verkiezing voor de caravan en camper van het jaar biedt een uitstekend overzicht van wat er nieuw en opmerkelijk is in de wereld van kamperen en camperen. Met de Pilote Atlas A696 G en de Knaus Yaseo 340 PX/500DK als winnaars van dit jaar, is het duidelijk dat innovatie en kwaliteit hoog in het vaandel staan bij de fabrikanten. Beide winnende modellen sluiten perfect aan bij de huidige trends in de caravan- en campermarkt. De Pilote Atlas A696 G valt op door zijn uitgebreide uitrusting en ruimtelijke indeling, terwijl de Knaus Yaseo serie inspeelt op de groeiende populariteit van elektrisch rijden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel