Verkiezing Camper en Caravan van het Jaar 2023: dit zijn de genomineerden

Verkiezing Camper en Caravan van het Jaar 2023: dit zijn de genomineerden

Verkiezing Camper en Caravan van het Jaar 2023: dit zijn de genomineerden

Ieder jaar organiseert de ANWB de verkiezing voor de Camper en Caravan van het Jaar. Hiermee wil men de opvallendste en meest innovatieve caravan en camper van het betreffende modeljaar onderscheiden.

De genomineerden en uiteindelijke winnaars worden bepaald door een vakjury, bestaande uit journalisten met een ruime ervaring en goed inzicht in de caravan- en campermarkt, alsmede een aantal ervaringsdeskundigen. De zes genomineerde recreatievoertuigen (drie campers en drie caravans) zijn inmiddels geselecteerd.

Nominaties Caravan van het Jaar 2023

Adria Altea (vanaf € 24.430)

De Altea is de meest betaalbare caravan in het assortiment van de Sloveense caravan- en camperfabrikant. Adria heeft de Altea voor modeljaar 2023 geheel vernieuwd en een groot aantal verbeteringen doorgevoerd. Zaken die de jury waardeert zijn onder anderen het lichtgewicht AL-KO Varia X-chassis, de isolerende Symalite binnenwanden, de brede klep van de disselbak en vooral het lichtere, ruimtelijkere interieur.

Wat je wel ziet, is dat de nieuwe Altea vooral lichter, ruimtelijker en moderner is. De achterwand is nieuw, met strakke ledachterlichten, en de voorkant en de keuken hebben grotere vensters gekregen. De wanden zijn bekleed met Symalite thermoplastisch composiet, dat bekendstaat om zijn isolerende eigenschappen. Lichtgewicht zijn ook de kasten in het interieur geworden. Wandkasten hebben voortaan uitneembare legplanken. De rondzit kreeg een lichter frame en de constructie van het keukenblok is vereenvoudigd waardoor grotere lades mogelijk zijn. De klep van de disselkast is nu caravanbreed en geeft toegang tot een bergruimte waarvoor optioneel een Ikea-stelling met plastic bakken verkrijgbaar is.

Knaus Azur (vanaf € 41.500)

De Knaus Azur is een klassieker, maar is een tijdje uit het assortiment van Knaus geweest. De Azur is nu terug bij Knaus, en is beter dan ooit. Hij kenmerkt zich door zijn zelfdragende, door robots verlijmde Fibre Frame constructie, dat op een chassis met een geïsoleerde vloer is gebouwd. De opbouw is bovendien uv-bestendig en zelfherstellend. Eventuele deukjes en krassen verdwijnen door blootstelling aan warmte. Ook het interieur, dat aan een moderne hotelkamer doet denken en een goede ruimtelijke indruk geeft, maakte indruk op de jury.

Tabbert PEP Pantiga (vanaf € 28.080)

Met de PEP Pantiga richt Tabbert zich op een jonge, actieve doelgroep. De Pantiga combineert een eigentijds design en moderne technologie met een slim interieur. De matwitte wanden, graphics met metallic effect en witte velgen en de grote raampartijen geven de Tabbert PEP Pantiga een geheel eigen look & feel. Het nieuwe Knaus Dyonic-chassis vermindert het gewicht maar verbetert de stabiliteit. In het interieur met deels matwitte kastfronten ontbreken de bovenkasten ter hoogte van de zijramen, waardoor die ramen hoger kunnen zijn. Dat geeft meer daglicht en een betere ruimtelijke indruk.

Nominaties Camper van het Jaar 2023

Bürstner Lyseo Gallery TD 649 G (vanaf € 109.000)

Bürstner toonde vorig jaar al een prototype van de Lyseo Gallery, een half-integraal camper met ongekende mogelijkheden. Je kunt de kap boven de cabine door middel van oppompbare elementen uitklappen tot een heuse alkoof. Ze lijkt de Bürstner Lyseo TD het beste van twee werelden te verenigen: de beperkte hoogte en luchtweerstand van een half-integraal camper en de ruimte van een alkoof camper. Bijzonder is ook de indeling, onder meer doordat Bürstner een vaste trap naar die alkoof heeft opgenomen.

Knaus Tourer Van 500 MQ (vanaf € 84.417)

De Knaus Tourer Van is een van de weinige half-integraal campers op basis van de compacte Volkswagen VW T6.1. De Tourer Van is een compact, hij is namelijk nog geen zes meter lang. Ondanks die beperkte lengte beschikt hij over een badkamer. De jury kan die badkamer, waarvan je de bovenste helft van de douchecabine kunt laten zakken als je gaat slapen, zeker waarderen. Dankzij het optionele uitschuifbed boven de bestuurderscabine is ook deze kleine camper geschikt voor een gezin met twee kinderen, al is de totale ruimte dan wel wat krap.

Frankia Neo MI 7 GDK (vanaf: € 122.000)

Frankia presenteert met de Neo MI zijn eerste integraal camper die ook geschikt is voor het B-rijbewijs. Hiervoor was een flinke gewichtsbesparing nodig, die Frankia onder meer wist te realiseren door de camper wat smaller dan gebruikelijk uit te voeren en uiteraard ook door een nieuwe productiemethode met lichtere materialen toe te passen. Zaken die voor aardig wat extra gewicht zorgen, zoals de linkercabinedeur en het hefbed, zijn optioneel. De Neo MI, die op een Mercedes Sprinter met voorwielaandrijving staat, heeft een slimme achterklep in de garage. Ondanks de geringere breedte biedt hij nog steeds veel bewegingsruimte en ook de grote combibadkamer met wegschuifbaar toilet en wasbak wordt gewaardeerd.

Winnaars

Bovenstaand dus de zes genomineerde recreatievoertuigen. De winnaars van de verkiezing voor de Camper en Caravan van het Jaar 2023 worden op woensdag 5 oktober 2022 tijdens de Kampeer en Caravan Jaarbeurs (KCJ) in Utrecht bekendgemaakt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel