Gaat de verkoop van caravans weer verder dalen?

kampeerzaken.nlHet afgelopen half jaar leek het er op dat de verkoop van nieuwe caravans uit het dal zou kruipen. Helaas lijkt die opleving van korte duur. Volgens de BOVAG/VWE cijfers van mei zet de daling weer door: werden er in mei 2007 nog 2345 nieuwe caravans geregistreerd, de afgelopen maand waren dat er 1758, een daling van maar liefst 25%.
Kijken we naar de cijfers van januari t/m mei dan zijn er in de eerste vijf maanden ruim 800 caravans minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.
 
Ook hier valt op dat de verschillende onverminderd groot zijn: Hobby en Knaus hebben nog steeds te kampen met een flinke daling van resp. 20,7 en 29,7%. De totaal 666 caravans die Hobby en Knaus dit jaar minder verkochten, vormen bijna 80% van de totale daling.
Andere merken doen het in Nederland juist onverminderd goed: Fendt, Dethleffs, TEC, Adria, Caravelair en LMC met stijgingen tussen de 9,6 en 13,4 procent. Maar ook zij hadden, behalve Caravelair, in mei te kampen met teruglopende aantallen.
Ook Kip en Avento hebben na hun doorstart nog steeds te kampen met een daling, maar zo te zien is het ergste leed geleden. Er werden in mei 2008 zelfs meer Kip caravans geregistreerd dan in mei 2007, en ook Avento lijkt aan een inhaalslag te zijn begonnen.
De directe concurrenten van Kip en Avento, namelijk Kabe, Solifer en Polar weten ook meer caravans aan de man te brengen dan vorig jaar. Eriba en Tabbert, ook in het wat hogere segment, verkopen in een dalende markt dit jaar nog steeds meer caravans, al was de maand mei ook daar iets minder goed.
Voor de goede orde: het gaat hier om de aantallen van nieuw geregistreerde caravans. Deze aantallen zijn sterk afhankelijk van factoren zoals levertijden en vakanties. Het feit dat we in Nederland dit jaar een meivakantie van 2 weken hadden zal ongetwijfeld zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest. Veel mensen wilden hun nieuwe caravan natuurlijk al voor de meivakantie hebben in plaats van voor de zomervakantie.

Like dit artikel
Tweet dit artikel